0:05
Főoldal | Rénhírek
Búcsú a technika évétől

Miért volt jó 2009-ben? Életünk és a technika

Állandó - és már természetesnek vett technikai fejlődés: ez jellemezte 2009-et a szakértők szerint. Lássuk, mi minden tette kényelmesebbé mindennapjainkat.

nyest.hu | 2010. január 4.

Úgy tűnik, a technika évét búcsúztatjuk éppen – így vélekedik legalábbis a FOXNews.com portál 2009-ről. Bár nem tavaly került sor világmegváltó technikai felfedezésekre, olyan mértékű volt a már állandósult fejlődés, hogy a szakértők úgy vélik, nyugodtan ráüthetjük erre az óévre az információs technológia (virtuális!) pecsétjét.

A kép ma már nem meglepő
A kép ma már nem meglepő
(Forrás: stockxpert.com)

A FOXNews listájából szemezgetve bólogathatunk: talán nem a váratlan technikai újítások sora jellemezte elmúlt évünket, de – és ez is egyfajta evolúció – egyre inkább az életünk részévé váltak bizonyos programok, alkalmazások vagy weboldalak. Ha már az oldalaknál tartunk, a körülötte zajló felhajtást alapul véve valószínűleg a Twitter a nyertes, de – véli a cikk írója – a valamivel „csendesebb” Facebook valószínűleg nagyobb hatással van mindennapjainkra. Már csak azért is, mert számos középkorú és idősebb felhasználóval is dicsekedhet – lassan nagymamáink is ott tárgyalják meg a következő teapartit, miközben kitöltenek egy-két vicces tesztet.

Ekkora webforgalom mellett nem csoda hát, ha a felmérések szerint tavaly zajlott a legnagyobb böngésző-háború: a legnagyobbak, a Microsoft Internet Explorer, a Mozilla Firefox, az Apple Safari, Google Chrome és az Opera harcából nehéz lenne megállapítani, ki került ki győztesen. Annyi azonban biztos, hogy a rivalizálás miatt mindegyik felhasználói újabbnál újabb frissítéseknek, javulásnak örvendezhettek az év során.

Persze előfordultak skandalummá hangosodott technikai „bakik” is, nehogy véletlenül elringassuk magunkat abba a hitbe, hogy adataink biztonságban vannak. Betegeskedett a Gmail vagy épp a T-Mobile felhasználói izgulhattak, hozzáférhetnek-e még a telefonjukon tárolt információkhoz – mindenesetre ránk ijeszthetett ez a néhány eset kicsit, hiszen egyre inkább technicizálódunk, és ebbe helyezzük a bizalmunkat is.

Hibák ide vagy oda, életünk természetes kelléke ma már az iPhone, az okostelefon, a netbook és az e-könyv-olvasó. És – hogy is gondolhatnánk ilyet – a sornak korántsincs még vége. 2010 aligha fog kevesebb újítással és technikai meglepetéssel szolgálni a számunkra, mint a néhány napja elbúcsúztatott 2009.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...