0:05
Főoldal | Rénhírek

A szervezetünk az orvosok ellen dolgozik

A halláskárosodás már a kezdeti szakaszban befolyásolja az agy szerkezetét. Ez pedig jelentősen befolyásolja a kezelési lehetőségeket.

nyest.hu | 2015. június 3.

A coloradói egyetem kutatói elektroenkefalográf (EEG) segítségével vizsgálták siket, kezdeti halláskárosodást mutató és jól halló gyerekek és felnőttek agyát. Arra voltak kíváncsiak, hogy mely agyterületek aktiválódnak akkor, ha hangot hallanak a kísérleti alanyok. Ezt a fejre helyezett elektródák segítségével könnyen ki lehet mutatni. Az eredményekről egy konferencián számoltak be a közelmúltban, írja a Science Daily tudományos hírportál.

Anu Sharma, a kutatást vezető kutató arról számolt be, hogy már a halláskárosodás kezdeti szakaszában átrendeződés indul meg az agyban, nem csak akkor, amikor a folyamat már előrehaladott állapotban van. Azok az agyterületek, amik addig a hallott ingerek feldolgozásáért voltak felelősek, új funkciót kapnak: például a látás vagy tapintás útján szerzett ingerek aktiválják őket. Az átrendeződésnek az az oka, hogy a halláskárosodás következtében ezekre az agyterületekre nem érkezik elegendő inger, így inkább más ingerek feldolgozására kezdi őket használni a szervezet. Így a hallásért felelős agyterület nagysága csökken, míg például a látásért felelős terület megnövekszik.

Annak, hogy az agyi átrendeződés már a hallásproblémák jelentkezésekor megindul, igen fontos a későbbi kezelés szempontjából. Hiszen ha a beteg később például implantátumot kap, akkor hiába éri újból inger a hallókérget, ha addigra az ott levő idegsejtek már más feladatot látnak el. Jelek ugyan érkezni fognak a hallóidegen keresztül, csak nem lesz kapacitás a feldolgozásukra.

Arról sajnos a Science Daily cikke nem számolt be, hogy abban az esetben, ha valakinek egy hallókészülék vagy implantátum segítségével újból javul a hallása, tapasztaltak-e visszarendeződést az agyban. Csak annyit jegyeznek meg, hogy ezeknek a betegeknek a vizsgálata igen fontos.

Az agyhullámok segítenek a halláskárosodás kezelésében
Az agyhullámok segítenek a halláskárosodás kezelésében
(Forrás: Wikimedia Commons / Petter Kallioinen / CC BY-SA 3.0)

Mindenesetre most a kutatók azon fáradoznak, hogy egyszerűbbé, kényelmesebbé tegyék az EEG-vizsgálatot. Ha a fülészek nap mint nap használhatnák ezt az eljárást, sokkal hatékonyabban tudnák kezelni a halláskárosodott betegeket. Hisz ha ismert az egyedi agyi mintázat, egyénre szabott megoldást lehet javasolni, amely jobb eredményekkel kecsegtet, mintha mindenkinek ugyanazon protokoll szerint javasolnak kezelést.

Forrás

How does the brain respond to hearing loss?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!