0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi teszi az embert emberré?

Újabb lépcsőt jelenthet a számunkra legégetőbb kérdés – „Mi tesz bennünket emberré?” – megválaszolásához egy nemzetközi kutatócsoport genetikai felfedezése.

MTI | 2012. november 18.

A szakemberek olyan gént – az miR-941-et – találtak, amely valószínűleg alapvető szerepet játszik az emberi agy fejlődésében, és talán még azt is megmagyarázhatja, hogy miként kezdtünk el szerszámot készíteni és beszélni. A gén kizárólag az emberben található meg, sem más főemlősökben, sem legközelebbi rokonunkban, a csimpánzban nincs jelen.

Az Edinborough-i Egyetem kutatói az emberi genomot hasonlították össze 11 más faj genetikai állományával, közöttük az egérével, a patkányéval, a gorilláéval és a csimpánzéval, hogy a legfontosabb különbségeket találják meg bennük. Eredményeik szerint - amelyeket a Nature Communications című folyóiratban publikáltak – az miR-941 gén csak az emberben található meg. Valamikor 1 és 6 millió évvel ezelőtt jelent meg, miután az emberi faj evolúciója elvált a többi emberszabásúétól.

A gén a magasabb rendű agyműködés két területére hat rendkívül erősen: a döntéshozatalra és a nyelvi képességekre – e két tulajdonság különösképpen jelentékeny szerepet játszik emberi mivoltunkban – olvasható a ScienceDaily.com című online tudományos magazinban.

Mint az már köztudomású, a fajok közötti különbségeket a létező gének megváltozása, törlődése vagy duplikálódása okozza. A skót szakemberek azonban azt állítják, hogy az miR-941 már teljesen funkcionálisan, a nem kódolódó – korábban hulladéknak nevezett – DNS-szakaszok közül emelkedett ki evolúciós szempontból viszonylag rövid idő alatt. Mindeddig nagyon nehéz volt ezt a folyamatot működés közben megfigyelni.

Martin Taylor, a Genetikai és Molekuláris Orvostani Intézetben végzett kutatás vezetője szerint „mint faj, az ember csodálatosan találékony – mind társadalmilag, mind technikailag képes egyidejűleg fejlődni. Ez a vizsgálat megmutatja, hogy genetikai szinten is leleményesek vagyunk. Ez a molekula a semmiből bukkant fel akkor, amikor fajunk éppen olyan drámai változásokon ment keresztül, mint a felegyenesedés, a hosszabb élettartam, a kommunikáció és az eszközhasználat elsajátítása. Most abban reménykedünk, hogy további, emberré válásunkra magyarázattal szolgáló új géneket találunk”.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. november 20. 14:51
3 Fejes László (nyest.hu)

@Grant kapitány: Ezt az MTI-vel kell megbeszélni. Az MTI mint átvehető anyagot tette közzé, hogy ők honnan szerzik, fizetnek-e érte stb., azt mi nem tudhatjuk.

11 éve 2012. november 20. 14:18
2 Grant kapitány

Az, hogy ugyan benne van, hogy "olvasható itt és itt", nem jelenti azt, hogy szinte egy az egyben át lett véve "innen és innen".

11 éve 2012. november 20. 14:16
1 Grant kapitány

Ez a cikk egyértelműen innen lett plagizálva forrásmegjelölés nélkül:

www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121114113458.htm