0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi lesz a felsőfokú szakképzés sorsa?

Sajtóértesülések szerint a kormány 2013-tól kivenné az Országos Képzési Jegyzékből, és felsőoktatási programmá alakítaná át a felvételizők körében népszerű felsőfokú szakképzést.

Edupress | 2012. június 5.

Az utolsó felsőfokú szakképzések 2012 szeptemberétől indulnának, melyeken előreláthatólag 3500 hallgató tanulhatna ingyen. A felvi.hu által közzétett lista alapján 2012-ben a legtöbben – 2637-en – az idegenforgalmi szakmenedzser képzésre adták le a jelentkezésüket. Emellett nagy népszerűségnek örvendenek a művészeti OKJ-s képzések is, melyekre a bejutás könnyebb, viszont hasonlóan széles palettát nyújtanak, mint az ilyen irányú egyetemi, vagy főiskolai képzések. A karrier-tanácsadó szerint érdemes befektetni a rövidciklusú, gyakorlatorientált képzésekbe.

A rövidciklusú felsőoktatási szakképzésbe belépők arányának növelésével tud az ország hozzájárulni ahhoz az EU stratégiához, mely célul tűzte a felsőfokú vagy annak megfelelő végzettséggel rendelkezők arányának növelését – ismerte el az oktatási államtitkárság az eduline.hu-nak. Ennek érdekében a kormány 2013-tól kivenné az Országos Képzési Jegyzékből, és felsőoktatási programmá alakítaná át a felvételizők között nagy népszerűségnek örvendő felsőfokú szakképzést.

Az OKJ-bizonyítványt nyújtó felsőfokú szakképzések utolsó évfolyamai sajtóértesülések szerint 2012 szeptemberében indulnának – ezeken összesen 3500-an tanulhatnak majd ingyen. A felvi.hu által készített statisztika alapján idén az idegenforgalmi szakmenedzser képzésre jelentkeztek a legtöbben, 2637-en. A „reál” képzésekhez képest jelentősen kevesebb művészeti felsőfokú szakképzés közül lehet válogatni, ám ezek is nagy népszerűségnek örvendnek a jelentkezők között – a felsőoktatásban, a művészeti ágakban a legszűkebb a kínálat, így az OKJ-s képzések nagy hiánypótlónak bizonyulnak ezen a téren. A rövidciklusú, gyakorlatorientált képzések előnye, hogy az elméleti tudás mellett azonnal használható készségekkel vértezik fel a hallgatókat. 

A Werk Akadémia színes kínálatot nyújt a művészeti szakképzések terén – itt a gyakorlatorientált oktatásnak és a neves oktatógárdának köszönhetően a hallgatók az adott szakma legmélyébe nyerhetnek bepillantás és a megszerzett tudást a gyakorlatban is hatékonyan, tudják majd alkalmazni. „Kapcsolatrendszert és gyakorlati tudást nyújtunk a hallgatóink számára, akik között ugyanúgy megtalálható a frissen érettségizett, mint a több diplomával rendelkező” – mondta Vándor Ágnes. A Werk Akadémia projektmenedzsere egyúttal kiemelte, hogy különböző tréningekkel segítenek hallgatóiknak megszerezni a kellő önismeretet, amely a szakmai pályafutásuk alakításához kell. „Idén új képzéseink is indulnak: Kurátor szak, Gasztrowerk, A szépírás technikái, Mix English Course és Eseményszervezés címmel. A folyamatosan bővülő képzési palettának köszönhetően mindenki megtalálhatja a személyiségéhez illő területet” – mondta Vándor Ágnes. 
„Meggyőződésem, hogy hatékonyan elsajátítható szakmai ismereteket nyújtanak a felsőfokú szakképzések keretein belül” – nyilatkozta Réz András, a Werk Akadémia művészeti vezetője. Szerinte az egész oktatási szcéna problémája, hogy aránytalanul sokáig tartják bent a tanulókat a képzésben. Ebből adódik a veszély, hogy minél tovább tart ez a döntő részben elméletorientált képzés, annál hosszabb időre jegeli a hallgatókat – nem tudnak igazán belemerülni a praxisba. Réz András szerint az egyetemen természetszerűleg elméleti tudást kapnak a hallgatók, amit gyakorlatba sok esetben nem tudnak átültetni. „A papír egyre kevésbé számít, ha valaki elindul az adott szakmában, ennél sokkal fontosabb az – és a mi bizonyítványunkat, a Werk Passt is így adjuk ki –, hogy mit tanult, milyen tárgyakat és kitől tanulta azt, valamint milyen gyakorlaton vett részt. Ma, ha valaki rendelkezik egy OKJ-s képzéssel, amely mögött megfelelő gyakorlat és referencia van, annak nagyobb súlya van egy felsőoktatási intézményben szerzett, inkább elméletre alapozó diplomával szemben” – véli a Werk Akadémia művészeti vezetője. Réz András hangsúlyozta: a diplomának változatlanul van rangja, de az eszmei értéke magasabb, mint a gyakorlati hasznosíthatósága.

Juhos Andrea karrier-tanácsadó arra buzdítja a munkatapasztalattal már rendelkező álláskeresőket, hogy két állás között kezdjenek bele egy felsőfokú szakképzésbe – nemcsak azért, mert egy új területet sajátíthatnak el, hanem a tanulás nyújtotta sikerélmény miatt is. Nagyon fontos az előrelátás, hogy olyasmit tanuljanak a munkakeresés alatt, ami érdekli őket, a jövőben foglalkoznának vele, vagy esetleg struktúrába helyezi az eddigi tudásukat. A rövidciklusú képzésekbe tehát mindenképp érdemes befektetni, a későbbi karrier alakulásának szempontjából. 

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!