0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi azt az inget egészen más színű cipővel... emancipálnánk!

Örvendetes hírt osztott meg velünk Barbara nevű olvasónk: a Promod nevű üzlet mostantól emancipációs tanácsokat oszt – ingeknek!

- ksz - | 2017. szeptember 27.

„Miért?!” – teszi fel a kérdést olvasónk. – „Még latinul/franciául sem találok olyan jelentését, ami megmagyarázná...”

Erről van szó:

Az emancipációról tényleg nem mondhatjuk azt, hogy kimondottan ritka fogalom lenne – általában egy-egy, jellemzően valamilyen szociális–gazdasági, esetleg politikai szempontból hátrányos helyzetű csoport erőfeszítései kapcsán emlegetjük. A latin eredetű szó (emancipatio – római jogban a szülői felügyelet alól kikerülés, felnőttkorúvá válás) gyakran felmerül, amikor hátrányos helyzetű kisebbségi csoportok érdekérvényesítési törekvéseiről beszélünk. A női egyenlőségért küzdő mozgalmak is emancipációs jellegűek: azért harcolnak például, hogy a nőket is ugyanazon jogok illessék meg a munkaerő-piacon, mint a férfiakat – azonos előmeneteli lehetőségek, egyenlő fizetés, stb. 

Hogy egy inget milyen értelemben emancipál egy bőrhatású szoknya és egy fehér sportcipő, az természetesen rejtély. A Promod eredetileg francia üzletlánc, így jogos, hogy olvasónk francia (és latin) irányban keresgélt. 

Végül hozzáfűznénk, hogy a mintás inget a szoknya színével megegyező cipő sokkal előnyösebben emancipálná – ami egyértelműen deriválható, mivel az applikált rúzs vizualitása is partikulárisan a szoknyához konvergáltatott.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...