0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi a különbség az élet és a halál között? – Dióhéjban

-fl- | 2015. szeptember 22.

Az utóbbi napokban nagyon sokan nézték meg a szíriai háború elképzelhető következményeiről szóló videót.

Azt azonban valószínűleg kevesebben tudják, hogy az a filmecske nem egy hirtelen fellángolás eredménye, hanem egy ismeretterjesztő sorozat része. A sorozat, illetve az azt készítő műhely a német Kurzgesagt (Röviden szólva) néven indult, később felvette az angol In a Nutshell (Dióhéjban) nevet.

Mi a különbség az élet és a halál között? – Dióhéjban
Forrás: Wikimedia Commons / Andrzej Burak / GNU-FDL 1.2

A műhely és a sorozat már korábban is foglalkozott társadalmi-politikai kérdésekkel. Egy korábbi videójukban arra mutattak rá, hogy a létező háborús konfliktusok ellenére egyre békésebb időszakban élünk – legalábbis az adatok erre utalnak.

Természetesen nem csupán társadalmi kérdésekkel foglalkoznak: természettudományos kérdésekre is rámutatnak. Tavaly egy videójukban a Plútó holdjait mutatták be.

Természetesen gyakran a természettudományos videóknak is van társadalmi üzenetük. A kanyaróról szóló videó például a védőoltások beadásának fontosságára is felhívja a figyelmet.

A természettudományos kérdések megválaszolása filozófiai kérdésekhez is vezethet. Az alábbi videó azt mutatja be, hogy mi az élet a természettudós szemével, de nem kerülheti meg azt a kérdést sem, hogy mi az élet egyáltalán – és létezik-e egyáltalán a halál.

Természetesen egy igazi tudományos ismeretterjesztő oldal nem lehet meg összeesküvés-elméletek, pontosabban azok cáfolata nélkül. Sajnos azonban ezek úgy szaporodnak, mint a mesében a sárkány feje: ha egyet megcáfolunk (levágunk), két új lép a helyébe. Éppen ezért a legjobb, ha megtanítjuk az olvasót arra, hogy már felbukkanásukkor is gyanakodjon. Erre tanít az alábbi videó is.

Mint a fentiekben is látható, a Dióhéjban videóit magyar felirattal is nézhetőek, így azoknak is érdemes figyelemmel követniük a csatornát, akik nem beszélnek angolul. Az angolul tudóknak és tanulóknak viszont nyelvtudásuk fejlesztésére is kiváló.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...