0:05
Főoldal | Rénhírek

Megnyitják a védett szócikkeket a Wikipedián

Az angol kiadásban egy két hónapos tesztidőszak erejéig ismét bárki belenyúlhat a félig védett anyagokba.

IT café, Barna József | 2010. június 18.

Új szerkesztési rendszerrel kísérletezik az ismétlődő vandalizmus vagy folyamatos módosítások miatt részben védetté nyilvánított szócikkek esetében a Wikipedia. Az internetes enciklopédia angol nyelvű kiadásában két hónapon át tesztelik majd a „függő változtatások” (pending changes) néven bemutatkozó eljárást, melynek az a célja, hogy a tiltás feloldásával biztosítsa a lehetőséget az ilyen lapok szabadabb szerkesztésére. A tesztidőszakban kétezer ún. félig védett szócikket nyitnak így meg, köztük például a George W. Bush korábbi amerikai elnökről vagy a házi feladatról szólót.

A Wikipediában a félig védett lap olyan szócikk, amelynek szerkeszthetőségét korlátozták, azt új felhasználók vagy nem regisztrált, anonim felhasználók nem módosíthatják. A rendszeres romboló jellegű változtatások miatt sok olyan szócikk van az angol nyelvű kiadásban, melyek védett státuszát már évek óta fenntartják – ennek megengedőbb alternatívájaként dolgozták ki az új módszert. Az annak bevezetéséről beszámoló blog szerint az angol nyelvű kiadás 3,3 millió szócikkének 0,1 százaléka védett vagy félig védett.

„Ezeket azért kellett félig védetté nyilvánítani éveken át, mert túl nagy kísértést jelentettek a vicces kedvű emberek számára. De a védettség egyben megakadályozta, hogy az okos és elhivatott újoncok hasznos változtatásokat tegyenek” – indokolta az új módszer bevezetését a BBC News-nak Jimmy Wales, a Wikipedia létrehozója.

 

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!