0:05
Főoldal | Rénhírek
Szigorú nyelvpolitika

Még az íreknek is angol nyelvvizsgát kell tenniük Ausztráliában

Egy ír ápoló nemrégiben megpályázott egy ápolói állást Ausztráliában, és nagy meglepetésére azt jelezték vissza: nyelvvizsgát kell tennie angol nyelvből. Az eset országos vihart kavart Ausztráliában is.

nyest.hu | 2010. augusztus 30.

Az ausztrálok megszigorított bevándorlási politikájának következtében nemrég csaknem 400 külföldi nővérnek és bábának kellett volna elhagynia Ausztráliát, bár meglehetősen nagy szükség van rájuk. A letelepülni szándékozóknak megvolt a megfelelő képesítése és a munkakedve is – csak éppen nem sikerült teljesíteniük a munkavállalás kritériumát jelentő igen komoly nyelvi tesztet.

A kitoloncolásra váró nővérek valószínűleg nem voltak ilyen vidámak
A kitoloncolásra váró nővérek valószínűleg nem voltak ilyen vidámak
(Forrás: Wikipedia)

Némileg erre az esetre rímel Gerard Kellett esete is, aki ír állampolgárként pályázott meg egy ápolói állást a kenguruk országában – számol be a Belfast Telegraph. Nagy meglepetésére azt írták vissza neki, szívesen látják, de mivel Észak-Írországban végezte középiskolai tanulmányait, neki is át kell mennie az angol nyelvi teszten. „Bár az angol az első – és gyakorlatilag az egyetlen – nyelv, amit beszélek, úgy kategorizáltak, mint egy egyszerű külföldit, akinek lehet, hogy gondjai vannak a nyelvvel” – magyarázza Kellett, aki hozzáteszi: látta a tesztet, ami olyan nehéz volt szerinte, hogy még egy anyanyelvi beszélőnek is meggyűlhet vele a baja. „Nem hiszem, hogy ez fair lenne” – kommentálja.

Az eset hamar a címlapokra került az ausztrál sajtóban, és meglehetősen nagy internet-forgalmat is előidézett. Számos blogger egyszerűen nevetségesnek titulálta a jelenlegi szabályozást. Annál is inkább, hogy Kellettnek több mint 500 dollárt is fizetnie kellett volna a vizsgáért.

Az ausztrál közvélemény érthető módon összekötötte ezt a történetet a kitoloncolásra váró nővérek és bábák esetével, és akcióba lépett. Jelentős demonstrációt szerveztek a parlament előtt, mire az Ausztrál Nővérek Szövetsége újragondolta álláspontját, és engedményt tett. Most úgy áll: maradhatnak a nővérek, és Kellett is megkaphatja a megpályázott állást egy Brisbane-i kórházban.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!