0:05
Főoldal | Rénhírek

Már baklövést is lehet véteni

-fl- | 2017. október 27.

Korábban már írtunk arról, hogy miért vörös posztó a nyelvvédők szemében a hibát vét. Most egy rokonát fedezte fel egykori felelős szerkesztőnk, Molnár Cecília: itt van a baklövést vét! Ez természetesen a vét és a bakot lő keveredéséből született, de nyilván a hibát vét is hatott rá, hiszen a baklövést is használjuk ’súlyos hiba’ jelentésben.

A kifejezés nem most született, az interneten korábbról is találunk rá példákat, például egy verseskötetben (2015-ben jelent meg):

[...] Pusztán csak azért,
mert egy megengedhető baklövést vétett, s igazi belső
lelkiismereti megismerésemről túlságosan megfeledkezett.

De úgy látszik, már ebben az évben is felbukkant a kifejezés Orbán Viktorral kapcsolatban:

De félreértés ne essék, nem jelenti azt, hogy Gyurcsány szent és sérthetetlen, mert őt sem pártolom egyáltalán, az ő pártja is sok baklövést vétett, de amit Orbán és kutyái csinálnak, ez már súlyos kárt okozott az államnak, jelenlegi államadósság 20ezermilliárd felett van!

De már 2011-ben is olvashattunk olyat, hogy

"Jogi baklövést" vétett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azzal, hogy versenyfelügyeleti eljárás megindítása helyett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) irányította a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) a terménypiaci felvásárlók ellen benyújtott közelmúltbeli panasz kapcsán – hívják fel a figyelmet jogi szakértők.

Vagy hogy

A pakisztániak így jobban tennénk, ha nem vágynának annyira a vörös sárkány pártfogására, mert ugyan tény, hogy brutális baklövést vétett az USA hírszerzése és hadserege, de hosszútávon mégiscsak megbízhatóbb szövetséges, főleg hogy a korrupt, haldokló államapparátusát és katonaságát gyakorlatilag minden látható eredményességének hiánya ellenére saját adófizetőinek millióiból tartja életben, mert ha elzárná a pénzcsapot, rohanhatna Kínához és Oroszországhoz, akik pedig garantáltan kihasználnák őt.

2012-ben pedig

Aki meg venni akar majd rájön mekkora baklövést vétett.

Ismét 2015, ezúttal Forma-1:

A Mercedes azóta is vitatható módon kommunikációs baklövést vétett.

(Ez a mondat egyébként is rejtélyes: az vitatható, hogy kommunikációs hibázott, vagy maga a hiba vitatható valamilyen módon?)

2016-ban sem merült feledésbe:

Feltehetően, SONY-éknál látták, hogy a Fox mekkora baklövést vétett a Fantastic Four Reboot-tal- De aztán HOGYODATETTÉK A DEADPOOLT, meg azért az új X-Menekre sem lehet panasz…-, úgy döntöttek, bérbe adják a hálószövő karakterét Disney féle Marvel Studiosnak, és hagyják, hogy saját univerzumukba implementálják.(van most elég dolguk amúgy is a fiúknak…)

Ne feledjük: annak ellenére, hogy a kifejezés ritka és ezért furcsa, nincs okunk arra, hogy helytelenítsük. Most, hogy egy várhatóan népszerűvé váló cikk címébe is belekerült, valószínűleg gyorsabban fog terjedni, és aki tíz év múlva olvassa cikkünket, talán már nem is fogja érteni, mit furcsállunk rajta.
 

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...