0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar nyelvi képzés Japánban

Már a második egyetemi központja nyílik meg a magyar nyelv tanulásának Japánban, a főváros közelében.

MTI | 2010. július 13.

Folyamatosan bővíti kapcsolatait a magyar felsőoktatási intézményekkel a japán Dzsószai Egyetem és a Dzsószai Nemzetközi Egyetem: a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Szent István Egyetem után most az Eötvös Loránd Egyetemmel írtak alá széles körű együttműködési szerződést.

Idén áprilistól kezdődött meg a magyar nyelv oktatása Japánban már a második olyan egyetemen, amely a főváros körzetében található. A szaitamai és tokiói illetőségű Dzsószai Egyetem (Josai University) után már a Tokióban és az azzal szomszédos Csiba prefektúrában működő Dzsószai Nemzetközi Egyetemen (Josai International University) is megindult a magyar nyelvi képzés.

Jelenleg a Dzsószai Nemzetközi Egyetem két karán tanulhatnak magyar nyelvet a hallgatók. A nyelvi képzésen túl a magyar kultúrával kapcsolatos előadásokat is hallgathatnak, és részt vehetnek az egyetemi magyar klubéletben.

A Mizuta Noriko által irányított két fenti egyetemet is tömörítő egyetemi csoportosulás kezdeményezése azért rendkívüli jelentőségű a magyar-japán kapcsolatok történetében, mert korábban csak Japán nyugati részén volt egyetemi szintű magyar oktatás. A Dzsószai Egyetem és a Dzsószai Nemzetközi Egyetem nemcsak a harmincmilliós tokiói térséget szolgálja ki képzéseivel, hanem sok hallgatót fogad Japán más térségeiből is, különösen Észak-Japánból.

A két, egymással szoros együttműködésben lévő japán egyetemnek közös tokiói campusa is van, amelyet tavaly decemberben Sólyom László köztársasági elnök is felkeresett Japánban tett látogatása során. Az egyetemek magyar nyelvi képzését a tokiói magyar nagykövetség és a Tokiói Magyar Kulturális Központ is segíti.

A magyar diákok fogadása érdekében a japán egyetemek külön ösztöndíjrendszert hoztak létre, s a tervek szerint egyre több japán és magyar cserediák vesz majd részt egymás egyetemein a rövid távú és a több hónapos programokon. A Dzsószai Nemzetközi Egyetemről idén már jártak és jövőre is indulnak Magyarországra leendő nyelvtanárok, hogy próbára tegyék magukat a magyarországi japán oktatásban, idén ősztől pedig tíz magyar diákot fogad a két japán egyetem.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!