0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar győzelem Rigában

-fl- | 2015. október 26.

Ryan Anna és František Posodla
Ryan Anna és František Posodla

A magyarországi Ryan Anna érvelt a legmeggyőzőbben, és megnyerte a német nyelvű vitavetélkedő nemzetközi döntőjét Rigában Közép- és Kelet-Európa négy legjobb ifjú vitázója ütköztette ma nézeteit egy izgalmas döntőben arról, hogy Kötelezően érvényes legyen-e az Európa Tanács tagállamai számára, hogy évente minimum létszámban menekülteket fogadjanak be? A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjében a magyarországi Ryan Anna (18) került ki győztesen, őt szorosan követte a cseh František Posolda a második helyen és Dörner Csenge a harmadik helyen.

A négy döntősnek a nemzetközi döntő hetében kellett bizonyítania és a válogatók, majd az elődöntő után bekerültek a döntőbe. 24 percük volt a zsűrit érveikkel meggyőzni. A lett Nemzeti Könyvtár termében közel 400 vendég hallgatta a gyakorlott vitázókat. Ryan Anna és Dörner Csenge a vitában a menekültek meghatározott létszáma mellett érvelt, František Posolda pedig ellene.

„A többiek nélkül nem sikerült volna ilyen jól a vita. Igazi csapatmunka volt. Nem egymás ellen, hanem egymással vitáztunk, és ez nagyon tetszett nekem”, mondta Ryan Anna a döntő után. Eddig a pillanatig azonban nagyon hosszú út vezetett, mert neki és a döntőhét többi 15 résztvevőjének nem csak az egymásra odafigyelést és a pontos, tárgyilagos érvelést kellett megtanulnia, hanem jól kellett érvényesülniük az iskolai és a nemzeti szintű vetélkedő fordulóiban is.

Tudjuk, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel fontos, mert a Vitázik a világ ifjúsága mindenek előtt arra akarja ösztönözni a fiatalokat, hogy aktuális társadalompolitikai témákban kritikusan foglaljanak állást. A német nyelven zajló vitákban ezenkívül az idegennyelv-tudásukat is próbára tehetik és fejleszthetik. „A résztvevők nagymértékben hozzájárulnak az egységes Európa megteremtéséhez, hiszen ők jelentik a jövőt”, méltatta a projektet a köszöntőbeszédében Edelgard Bulmahn, a Német Parlament alelnöke.

A „Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő – közép- és kelet-európai országos vetélkedő – a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A projekt 2005-ben indult útjára, és eddig 8 ország több, mint 10 000 tanulója vett részt benne.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...