0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar, cigány, zsidó: jól megfér egymás mellett

Magyarul, lovári és jiddis nyelven is énekel ma este Rost Andrea és Bognár Szilvia. Koncertjük zenei kísérlet és igazi csemege.

nyest.hu | 2010. április 7.

Ha elhangzik Rost Andrea neve, az ember operaáriákra, szimfonikus zenekarok kísérte sztárkoncertekre, lenyűgözött nemzetközi közönségre gondol. Aligha jut azonban eszébe a magyar, cigány és zsidó népdalkincs – pedig ez is ugyanúgy kapcsolódik a világhírű magyar opera-énekesnő nevéhez.

Pannon dalok: ezen a címen mutatja be ma este Rost Andrea operaénekesnő és Bognár Szilvia népdalénekes új koncertjét Pécsett, a Pécsi Tudományegyetemen. A cím magáért beszél: nemcsak magyar nyelvű, magyarként számon tartott dalokat hallhat majd a közönség, hanem cigány és klezmer dallamok is elhangzanak. A zenei együttműködésre, nyilatkozta Rost Andrea, olyan alkotókat kért fel, akik otthonosan mozognak a népdalok világában: „...olyan alkotótársakra találtam, akik nemcsak jó ismerői, hanem ismert előadói is műfajuknak” – olvasható a kultura.hu portálon.

A magyar, jiddis és lovári dalszövegek, a három különböző népcsoport, a közép-európai zenei hagyomány együtt segíthet egy sajátságos kép megrajzolásában. Hiszen a cél ennyi: meglátni, mi gyúrható össze Rost Andrea-módra ebből a –szerencsére rendelkezésre álló – sokszínű és igen gazdag népdalkincsből.

A Pannon dalok két év után valósult meg: annak idején a lírai szoprán már foglalkozott magyar népdalok feldolgozásával, most pedig Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás volt segítségére az újszerű zenei anyag összeállításában.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!