0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyar kultúra napja az OSZK-ban

Kiállítás Cseh Tamásról, előadások és a KönyvTÁRlat ünnepi estje várja az érdeklődőket 2013. január 21. és 23. között a magyar kultúra napjához kapcsolódva az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

MTI | 2012. december 28.

Január 22-én, a magyar kultúra napján és Cseh Tamás születésének 70. évfordulója alkalmából egynapos kiállítás látható, amelynek segítségével a közönség bepillanthat Cseh Tamás titkos indián életébe, megtekintheti a legfontosabb indián eszközöket, az általa készített csaknem 100 metszetet, fellépéseinek színházi, stúdióbeli rekvizitumait, plakátokat, lemezeinek eredeti kiadását, kéziratokat, kottákat, kedves használati tárgyait. A Cseh Tamás-archívum dokumentumaival számítógépeken, az archívum munkatársainak segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, illetve a képernyőkön több ezer fényképet tekinthetnek meg tematikus válogatásban.

Cseh Tamás és Másik János 2006-ban
Cseh Tamás és Másik János 2006-ban
(Forrás: Wikimedia Commons)

A 11 órakor kezdődő megnyitón Bereményi Géza a dalszerző, Jankovics Marcell pedig a képzőművész Cseh Tamást mutatja be, majd a dalokat megidézve déli hangversenyt tart Novák János, Márta István és Kecskeméti Gábor. A látogatók megtekinthetik a Levél nővéremnek 2 című, Katona József színházbéli, 1994 márciusi premierről készült koncertfelvétel restaurált, kiegészített változatát, valamint a Cseh Tamás arcai című 75 perces összeállítást. 18 órától Másik János élő koncertet ad a közös dalokból – közölte az intézmény az MTI-vel.

A KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat keretében a klasszicizmus és a felvilágosodás kora elevenedik meg a Felfedezett töredékek című esten, ahol az előadók Kazinczy költészetének kevésbé ismert oldalát, illetve Ungvárnémeti Tóth László, a Psziché atyjának életművét tárják fel az érdeklődők előtt.


Január 21-én az intézmény munkatársainak tudományos tevékenységével ismerkedhet meg a közönség az Esemény és narratíva című nyilvános előadásokon az OSZK tudományos ülésszakán.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!