0:05
Főoldal | Rénhírek

Ma még lehet jelentkezni

Ma lejár a felsőoktatási pótfelvételikre való jelentkezési határidő; kérelmet azok adhatnak be, akiket az általános felvételi eljárásban egyetlen megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy egyáltalán nem is adtak be jelentkezést. Az eljárás során több mint 400 szakirányra lehet jelentkezni a különböző felsőoktatási intézmények költségtérítéses helyeire.

MTI | 2012. augusztus 10.

A pótfelvételiben már csak egyetlen szak megjelölésére van lehetőség, a meghirdetett képzések kizárólag önköltséges formában indulnak – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. közös, MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában.

A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már az általános felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha a képzés az általános felvételi eljárásban nem indult önköltséges finanszírozási formában, a pótfelvételi ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál, vagyis alap- és egységes, osztatlan képzések esetén 240 pontnál, felsőfokú szakképzések esetén pedig 140 pontnál – írták.

A mostani eljárásban is lehet elektronikusan jelentkezni, a szakemberek szerint ennek előnye, hogy nem engedi meg a hiányos kitöltést, ami az idő rövidsége miatt különösen fontos, hiszen a pótfelvételiben nincs mód a hiánypótlásra. Emellett pedig elektronikusan könnyen és gyorsan csatolhatók a jelentkezés elbírálásához szükséges dokumentummásolatok is. A pótfelvételi során nincs lehetőség a dokumentumok későbbi csatolására, így amit a jelentkező nem nyújt be péntekig, az a pontszámításkor nem vehető figyelembe.

Az e-jelentkezőknek a véglegesítés után legkésőbb augusztus 13-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket az Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva és aláírva el kell küldeniük az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre.

A pótfelvételi eljárási díjat (5000 forintot) augusztus 10-ig kell befizetniük a jelentkezőknek, e-felvételi esetében utalhatják folyószámláról, vagy fizethetik bankkártyával is. Utalás esetén a közlemény rovatban meg kell adni a kapott 12 jegyű felvételi azonosító számot.

Azoknak, akik nem az elektronikus út mellett döntenek, a kitöltött felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési lapot kell beküldeniük az Oktatási Hivatal postacímére. A pótfelvételihez külön jelentkezési lap készült, korábbi eljárások jelentkezési lapjai nem használhatók.

A pótfelvételi jelentkezési lap térítésmentesen beszerezhető az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán (1122 Budapest, Maros utca 19-21.), az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.), valamint a képzés(eke)t meghirdető felsőoktatási intézményeknél.

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a meghirdetett képzés mellett jelzik, és közlik annak időpontját is.  Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet nem küldenek – közölték.

A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézményektől kapják meg. A választható képzések listája és a részletes tudnivalók elérhetők a felvi.hu-n.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!