0:05
Főoldal | Rénhírek

Lakat a szájra?

Nem adja meg magát olyan könnyen a szerb média – az új sajtótörvényt ugyan elfogadta a parlament, de beadvány készült ellene.

nyest.hu | 2009. szeptember 17.

Ahogyan arról már korábban beszámolt a nyest.hu, elfogadták Szerbiában az új tájékoztatási törvényt. Finoman fogalmazva nem sikerült teljes összhangban döntenie a képviselőháznak – a kormánykoalíció egyik pártja által benyújtott javaslat teremtett némi feszültséget a szerb parlamentben. Az akkor végül módosítással elfogadott törvény szeptember 8-án lépett életbe a balkáni országban.

Alig száradt meg azonban rajta a tinta, máris beadványban kérték a felülvizsgálását, mert a kezdeményező szerint a módosítások miatt a sajtótörvény nem összeegyeztethető a szerbiai alkotmány szellemével. Bosa Nenadić, az Alkotmánybíróság elnökasszonya úgy nyilatkozott, hogy egy polgártól származik a beadvány – olvasható a Vajdaság MA hírportál cikkében. Ez természetesen még nem zárja ki, hogy pártok közötti egyet nem értés van a beadvány hátterében. Magát a törvényjavaslatot is feltehetően azért terjesztette be a G17 Plus párt, hogy megregulázza a Szerbiában (is) igen erős bulvársajtót, amely gyakran támadta Mlađan Dinkić pártelnököt.

Mégis mi volt a gond az új sajtótörvénnyel? Ellenzői szerint túlságosan megszigorította az „újságírói normák megszegéséért” és a „gazdasági kihágásokért” járó büntetéseket. A Szerbiai Újságírószövetség tiltakozásul szervezett összejövetelén egyenesen a miloševići érabelihez hasonlították a friss sajtótörvényt. A Radio Slobodna Evropa (Szabad Európa Rádió) honlapján olvasható felháborodott nyilatkozatok szerint a törvény Európa-ellenes, megöli a szólásszabadságot, és beláthatatlan következményei lehetnek a szerb médiában.

Saša Janković ombudsman nyilatkozata szerint a napokban benyújtott ellenző beadványról hamarosan megállapítják, hogy helyt adhatnak-e neki, és valóban alkotmányellenes-e a módosított tájékoztatási törvény. Ha így találják, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni az ügyben.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...