0:05
Főoldal | Rénhírek

Kurd nyelvi remények Törökországban

A kurd kisebbség által régóta várt hír: hamarosan kurd nyelvi oktatás folyhat több törökországi egyetemen is.

nyest.hu | 2010. március 1.

A törökországi Tunceli-i Egyetem rektora ígéretet tett, hogy a kurd és a zaza nyelv is hamarosan választhatóan tanulható lesz az egyetemen. Törökország alkotmányának 42. cikkelye kimondja, hogy csak török nyelvet lehet anyanyelvként tanítani török állampolgároknak a közoktatásban. Egy tavalyi rendelet engedélyezte először az Élő Nyelvek Intézmények létrehozását a déli Mardin városában található Artuklu egyetemen.

Törökországban a kisebbségek helyzete nem nevezhető rendezettnek. A török állam mindössze három történelmi nemzetiségi kisebbség létét, csak a zsidók, a görögök és az örmények nyelvi jogait ismeri el. A kurd és a zaza nyelvek egymással rokon iráni eredetű nyelvek, a török nyelvektől nagyon különböznek. Becslések szerint a kurd négy-, a zaza nyelv pedig legalább másfélmillió török állampolgárságú személynek anyanyelve.

Törökország első rendszeres kurd nyelvű televízió csatornája is tavaly indult. A TRT6 a török nemzeti televíziótársaság részét képezi és két kurd dialektus mellet zaza nyelvű programjai is vannak. Megfigyelők szerint Törökország mostani nyelvi nyitásának csak egyik oka a megfelelés a nyugat kisebbségi elvárásai felé. A másik, hogy ellenpropagandával szolgálhasson a 2004 óta működő és Európából sugárzó kurd nyelvű ROJ TV adásaival szemben.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...