0:05
Főoldal | Rénhírek

Kúl-túra Budapesten: kik azok a budapesti bevándorlók?

Bevándorló Budapest címmel készült a fővárosban élő külföldieket bemutató kötet, amelyben írók és fotósok szemén keresztül kaphatnak bepillantást az érdeklődők a latin-amerikai, az afrikai, a szerb, az iráni, a török és kurd, a vietnami, a mongol, az arab, az orosz, valamint a kínai közösségek életébe.

MTI | 2009. december 21.

Ma mintegy 100 ezer külföldi él Budapesten, közülük minden második az Európai Unión kívülről érkezett és felük már megszerezte a magyar állampolgárságot. A főváros külföldről ideköltözött lakóiról szól a most megjelent Bevándorló Budapest című kötet.

Sok mindent írnak a bevándorlókról, de ezek az írások általában nem túl érdekesek az átlagember számára. A cél az volt, hogy megmutassuk, mit tud erről a színes világról mondani a művészet, az irodalom és a fotográfia – mondta Kováts András, a kötet egyik szerkesztője, a Menedék Egyesület igazgatója az MTI-nek.

Hozzátette: a szerzőket, fotósokat Rónai Gergely szerkesztőtársával és munkatársaival közösen választották ki. Olyan elismert írókat kértek fel, akik szélesebb tömegeket is meg tudnak szólítani, s a fotósok közül is olyanokat kerestek meg, akiknek látványvilágával egységes egésszé állhatott össze a kötet anyaga.

A Bevándorló Budapestben Csikós Zsolt, Dragomán György, Gerlóczy Márton, Kiss Judit Ágnes, Lángh Júlia, Matkovich Ilona, Podmaniczky Szilárd, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Vágvölgyi B. András és Kováts András írásai mellett Fekete András, Hernád Géza, Járdány Bence, Kóczán Gábor, Szilágyi Stefánia és Rónai Gergely fotói szerepelnek.

A kötetben bemutatott tíz etnikai, bevándorlói csoportot előre meghatározták, részben olyan közösségeket választottak, amelyek nagyobb létszámban vannak jelen, részben olyanokat, amelyek láthatóan hozzátesznek a város életéhez, kultúrájához – fűzte hozzá Kováts András.
Mint kiemelte, a szerzők és a fotósok szabad kezet kaptak, így sokféle történet született. Volt aki szociografikus, zsurnalisztikus írással, volt aki inkább irodalmi jellegű alkotással jelentkezett. Van, aki egy portrét mutat be, van aki panorámaképet fest.

A történetek, képek szereplői is változatosak: van köztük számos ismert név és arc, de vannak átlagemberek, találni művészt, sportolót, zenészt, fogorvost, étteremtulajdonost, egyetemi hallgatót, műfordítót, tanárt, csontkovácsot és szakácsot, köztük olyat is, aki korábban a szaúdi királynak is főzött.

Kováts András elárulta, hogy már több éve tervezték a könyv elkészítését, ám nem volt könnyű feladat a szükséges pénz előteremtése. Végül egy tavaly óta elérhető uniós forrásból, a bevándorlók beilleszkedését segítő programok finanszírozására létrehozott Európai Integrációs Alapból nyertek pénzt egy nagyobb projektre, melynek része a most megjelent kötet is.

A projekt részeként rendeztek az év során különböző kulturális eseményeket, és elindítottak egy honlapot is, amely segít megismerni a fővárosi bevándorló közösségek életét és egy interaktív térkép segítségével bemutatja Budapest „multikulti” helyeit, éttermeit, boltjait, kulturális központjait. A kultours.hu oldalon az érdeklődők megtalálják a könyvben szereplő írásokat és egy bővített fotóanyagot is.

A kötet egyelőre 1000 példányban jelent meg, ezeket a pályázatban vállaltaknak megfelelően közkönyvtáraknak, középiskoláknak, egyetemeknek juttatják el. Terveik szerint azonban, ha sikerül megfelelő forrást találni, újranyomják majd a Bevándorló Budapestet, hogy forgalomba is kerülhessen – tette hozzá Kováts András.

A könyvet vasárnap mutatták be egy – tulajdonképpen a teljes programot is lezáró – rendezvényen a Gödör Klubban, ahol a szerzőgárda mellett Irda Balinéz táncbemutatója, Zhang Yu művésznő tolmácsolásában kínai tradicionális zene, az Effendi Társulat előadásában libanoni néptánc, valamint Mc Busa, Sena, DJ Ozon, Chalaban, DJ Koya és DJ Ritmo várta a közönséget.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...