0:05
Főoldal | Rénhírek

Közzétették Semjén doktori dolgozatát

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn teljes egészében közzétette 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot a www.kormany.hu oldalon. Megjelentették a kormányzati portálon a KDNP-s politikusnak az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát is.

MTI | 2012. november 19.

A hvg.hu vasárnap Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, amelyben azt írta: „Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A miniszterelnök-helyettes Az öt világvallás című, minden könyvtár szabadpolcán elérhető népszerű könyvből is jócskán merített. Bár életrajzaiban sehol nem tesz említést német nyelvtudásról, több német nyelvű műre is hivatkozik”. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője aznapi reagálásában nevetséges és szánalmas politikai provokációnak minősítette az internetes portál írását.

Havasi Bertalan az üggyel kapcsolatos álláspontjukat megismételve hétfőn az MTI-vel közölte: vagy a plágium kifejezés jelentésének nem ismeretéről van szó, vagy pedig tudatos politikai provokáció történt egyes baloldali sajtóorgánumok részéről. Hozzátette, a plágiumgyanú emlegetése nagyon súlyos vád, amiért az ezt terjesztő sajtóorgánumoknak jogi felelősséget kell vállalniuk.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hvg.hu cikke is leírja: mind a dolgozat elfogadása, mind átminősítése mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi szabályozásnak; a cikk elismeri továbbá, hogy a Semjén Zsolt dolgozatában hivatkozott műveket pontosan megjelölte a szerző. Ez látható a ma közzétett szöveg lábjegyzeteiben, irodalomjegyzékében is – mutatott rá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője  megerősítve vasárnapi közlését – kitért arra, hogy a mű összeállítása és a hivatkozások dr. Lenhardt Vilmos teológiaprofesszor szándéka szerint és iránymutatásával készültek, és több éves munka van benne. A téma egészen újszerű volt, Magyarországon még senki sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, következésképpen hazai irodalma sem volt  folytatta, megismételve: maga a témaválasztás és a kidolgozás pasztorális feladat is volt, a dolgozat megállapításai és következtetései teljesen újszerűek voltak, amire a későbbiekben számos tudományos hivatkozás történt. A témának Semjén Zsolt elismert szakértője  áll a kommünikében.

Havasi Bertalan jelezte, Semjén Zsolt műve tartalmilag megjelent számos kiadványban, így például a Teológia című folyóiratban is. „Bár a hvg.hu támadása nyilvánvalóan politikai indíttatású, azért reméljük, hogy ennek hatására talán még többen fogják haszonnal forgatni a művet. Az ügyet részünkről ezzel lezártuk, de ha a baloldal egyes politikai és sajtószereplői úgy gondolják, a bíróságon folytatható”  zárul a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének közleménye.

A hvg.hu hétfőn arról cikkezett, hogy Semjén Zsolt 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!