0:05
Főoldal | Rénhírek
A South Bend-i magyaroktól a Hasznos nyelvészetig

Kontra Miklós 60 éves

Kontra Miklós kutatásai a nyelv és a társadalom kapcsolatával foglalkoznak. A kutató nyilvános megszólalásaiban fellép a kisebbségi és nyelvi jogok tiszteletben tartása mellett.

nyest.hu | 2010. október 13.

Tegnap köszöntötték barátai és kollégái a hatvan éves Kontra Miklóst az MTA Domus Hungarica Scientiarum et Artium székházában. Itt adták át az ünnepeltnek a tiszteletére összeállított, Utazás a magyar nyelv körül című kötetet, mely visszaemlékezéseket és tanulmányokat tartalmaz.

Kontra Miklós 1974-ben diplomázott orosz és angol szakon a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Pályafutása során több magyar és külföldi egyetemen tanított, többek között az Egyesült Államokban is. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Angoltanár-képző és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékét és az ott futó doktori programot is vezeti.

Kontra Miklós írásai Kis Tamás válogatásában

1979 és 1981 között az Egyesült Államokban, South Bendben dolgozott ott élő magyarok között terepmunkásként. 1985 óta az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa, jelenleg a Nyelvtechnológiai és élőnyelvi osztály Élőnyelvi kutatócsoportját vezeti. Kutatásai során elsősorban a magyar nyelvvel foglalkozott, mindenekelőtt szociolingvisztikai szemszögből. Legnagyobb szabású projektje a Budapesti Szociolingvisztikai Interjú (BUSZI) volt: ennek anyagát 1987 és 1989 között gyűjtötték, feldolgozása a mai napig tart. Ezt egészítette ki a Magyar Nemzeti Szociolingvisztikai Vizsgálat (MNSZV) 1988-ban. E  kutatás eredményet foglalja össze a 2003-ban kiadott Nyelv és társadalom a rendszerváltáskori Magyarországon című monográfia. A vizsgálat a korbeli nyelvhasználatot méri fel a felnőtt magyarországi lakosság körében életkor, nem, iskolázottság és településtípus szerint. Kontra Miklós kutatta az amerikai magyarok nyelvét, és gyakran szólal meg a nyelvi jogokat, a nyelvoktatást és a nyelvi nevelést érintő kérdésekben. (L. keretes anyagunkat.) Legutóbb megjelent kötete, a Hasznos nyelvészet is hasonló kérdésekről szól.

A nyest.hu szerkesztősége ezúton kíván Kontra Miklósnak boldog születésnapot, jó egészséget és erőt a további munkához!

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!