0:05
Főoldal | Rénhírek

Kiváló magyar szótárak

Négy kiadó tizenhárom szótára versengett a „Kiváló Magyar Szótár” kitüntető címért, négy kiadó öt szótára nyert is.

nyest.hu | 2010. október 23.

Öt szótár kapta meg az MTA Szótári Munkabizottsága által az idén harmadik ízben kiírt „Kiváló Magyar Szótár” díjat. Az elismeréseket az VII. Szótárnapon a zsűri elnöke, Kiefer Ferenc akadémikus és Prószéky Gábor, az MTA Szótári Munkabizottságának elnöke adta át. Idén kitüntetett kiadók: Akadémiai Kiadó, Grimm Kiadó, Osiris kiadó és a TINTA Könyvkiadó.

A „Kiváló Magyar Szótár” verseny célja, hogy a színvonalas magyar szótárakat elismerésben részesítse, és ezzel közvetve támogassa a minőségi magyar szótárkiadást, és elősegítse a vásárlókat a szakszerű szótárak kiválasztásában.

A versenykiírás szerint a kiadók az előző naptári évben kiadott szótárukat nevezhetik, ám az első három versenyen az előző öt évben kiadott szótárak is nevezhetők. A díjra bármely magyar vonatkozású szótár felterjeszthető, tehát egynyelvű magyar szótár, továbbá olyan két-, illetve többnyelvű szótár, melyek közül az egyik nyelv a magyar, vagy magyar szerzők által készített idegen nyelvű szótár, illetve magyar kiadó által kiadott szótár.

A 2007-es évben először kiírt, nagy érdeklődést keltett verseny után (akkor 35 szótár érkezett 14 kiadótól) 2008-ban – érthető okokból – kevesebben pályáztak a „Kiváló Magyar Szótár” címre: 5 kiadó összesen 13 szótárt nevezett be. A tavalyi szünet után 2010-ben négy kiadó 13 szótára versengett a kitüntető címért.

A főzsűri tagjai

Kiefer Ferenc akadémikus (elnök)

Bassola Péter professzor (elnökhelyettes)

Kiss László tipográfus, tervezőgrafikus

Nádasdy Ádám egyetemi docens

Szöllősy Éva szerkesztő.

A szótárak értékelésében 21 független szakember vett részt: nyelvészek, szótárírók, valamint az egyes szakterületek avatott művelői. Az értékelési szempontok között szerepelt a szótár általános felépítése, a szóállomány nagysága, összetétele és elrendezése, az egyes szócikkek szerkezete, a nyelvtani és jelentéstani információk és a külső megjelenés – tipográfia, olvashatóság, borító, kötés – is.

Minden szótárról két részletes, írásos bírálat készült (amit a Munkabizottság a kiadókhoz is eljuttatott), s ezek alapján az öt főből álló főzsűri döntött arról, mely szótárak kapják meg a díjat.

Eőry Vilma főszerkesztő és Kiss Gábor, a Tinta Kiadó vezetője az Értelmező szótár+ által elnyert oklevéllel
Eőry Vilma főszerkesztő és Kiss Gábor, a Tinta Kiadó vezetője az Értelmező szótár+ által elnyert oklevéllel
(Forrás: Tinta Kiadó)

A 2010-ben díjazott szótárak

Eőry Vilma (főszerkesztő): Értelmező szótár+ (Tinta Könyvkiadó)

Hessky Regina – Iker Bertalan: Német–magyar, Magyar–német tanulószótár (Grimm Kiadó)

Pálfy Miklós: Francia–magyar kéziszótár (Grimm Kiadó)

Pusztai Ferenc (főszerkesztő): Magyar értelmező szótár (Akadémiai Kiadó)

Szemerkényi Ágnes: Szólások és közmondások (Osiris Kiadó)

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!