0:05
Főoldal | Rénhírek
Már remény sincs...

Kihalóban van a magyar oktatás Ugocsában

Csökken a tanulók létszáma a kárpátaljai Nagyszőlősi járás (Ugocsa) iskoláiban, de ez folyamat hatványozottan érvényes a magyarlakta települések tanintézeteire.

MTI | 2012. január 17.

Az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lap legfrissebb számának körképe szerint a részben magyarlakta Nagyszőlősi járás 56 iskoláját sújtja a tanulói létszám csökkenése. Míg évekkel ezelőtt két-három párhuzamos osztály is volt az iskolákban, az idei tanévben már – néhány kivétellel – csak egyet-egyet bocsátanak ki a tanintézetek – olvasható a cikkben. Ugocsában egy aggasztó jelenség is felütötte a fejét: a vegyes tannyelvű iskolákban a magyar osztályok létszáma folyamatosan sorvad – mutat rá az újság.

A lap szerint a közel kétezer lakosú, nagyobbrészt magyarok lakta Csepe községben már négy éve nem indult magyar első osztály. Az ötödikben is csupán hárman tanulják a magyar nyelvet és irodalmat fakultatív oktatás keretében. Ljudmila Kondrics, a középiskola igazgatónője az újság érdeklődésére elmondta, hogy a szülők nem akarják, hogy gyerekeik anyanyelvükön tanuljanak.

Hasonló a helyzet a Feketeardói Középiskolában, ahol a magyar tannyelvű általános iskolát 1974-ben megszüntették és hozzácsatolták az ukrán tanintézethez – írja a lap, amely szerint azóta folyamatosan sorvadnak a párhuzamos osztályok. Mint azt Csépes Viktória igazgatóhelyettes elmondta, jelenleg az elsőtől az érettségi osztályokig vannak párhuzamos magyar–ukrán csoportok, ám a magyar harmadikban már csak két, a hetedikben négy, míg a nyolcadikban három tanuló kap magyar nyelv és irodalomból egyéni oktatást.

Salánk község középiskolájában szintén vegyes osztályok működnek, de itt a magyar csoportokban tanulók létszáma jóval meghaladja az ukránokét. Mint a lap megtudta, ebben a tanévben 20 kisdiák magyar, 12 pedig ukrán tannyelvű első osztályban tanul, míg az érettségizők aránya huszonöt-hét a magyar végzősök javára.

A Verbőci Középiskolában az elsőtől az ötödik osztályig működnek ukrán-magyar csoportok. Az idei tanévben 16 kérvény futott be a magyar szülőktől, míg az ukrán osztályba kilencen íratták csemetéjüket – tájékoztatta az újságot Palkó Valéria igazgatóhelyettes.

A körkép szerint legdrasztikusabban a Mátyfalvai Általános Iskolában csökkent a magyar diákok létszáma: elsős ebben a tanévben nem volt, a második, harmadik és negyedik osztályban összesen 4 gyerek tanul összevont formában.

A lassan szórvány sorsra jutó ugocsai magyar oktatást mi sem jellemzi jobban, minthogy évek óta nem sikerül magyar osztályokat nyitni Fancsikán és Tekeházán, s Királyházán és Gödényházán is hiába él jelentős számú magyar család, az elemi osztályokat még a múlt század végén felszámolták – emlékeztet a cikk. Az ungvári magyar lap szerint már remény sincs arra, hogy az elkövetkező tanévekben ezeken a településeken anyanyelvi oktatásban részesüljenek az ott élő magyar gyerekek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!