0:05
Főoldal | Rénhírek

Kifogásolják Markó magyar leveleit

A román Konzervatív Párt szerint „aláássa az alkotmányos rendet”, hogy Markó Béla magyarul írta meghívóit.

MTI | 2010. március 14.

Markó Béla romániai kormányfő-helyettes lemondását követeli a román Konzervatív Párt (PC) amiatt, hogy a politikus a miniszterelnöki hivatal fejlécével magyar nyelvű meghívót küldött az erdélyi magyar iskolaigazgatóknak és helyetteseiknek az egy héttel ezelőtti marosvásárhelyi találkozóra, a magyar politikus szerint azonban az alkotmányos rendelkezések megengedik az anyanyelvhasználatot a polgárok és a közigazgatás viszonyában.

Az ellenzéki szociáldemokratákkal pártszövetséget alkotó PC – amely szerint a gesztus „aláássa az alkotmányos rendet” – onnan értesült a történtekről, hogy Florin Oproiescu, a marosvásárhelyi Aurel Persu Iskolacsoport igazgatója, a szélsőségesen nacionalista Vatra Romaneasca Egyesület elnöke bepanaszolta Markót Emil Boc kormányfőnél.

„Számomra természetes, és tulajdonképpen kötelező, hogy magyar nyelven is megszólíthassuk a magyar nemzetiségű állampolgárokat”– szögezte le Markó Béla a román sajtó képviselői előtt. Elmondta, hogy az említett dokumentumok románul és magyarul is eljutottak a címzettekhez. Hangsúlyozta, hogy a jövőben is ugyanígy fog eljárni. Hozzátette: nem akar ebben az ügyben törvényi és alkotmányos rendelkezésekre hivatkozni, amelyek amúgy megengedik az anyanyelvhasználatot a polgárok és a közigazgatás viszonyában.

„Nyilvánvaló, hogy megfelelő kontextus vagy ez irányú kérés esetén soha sem fogok másképp, mint anyanyelvén szólni egy magyar nemzetiségű személyhez” – mondta. „Ugyanúgy meglepné Önöket, ha angol nyelvű meghívóról lenne szó, amely egyébiránt használatos a kormányzati intézményekben? Mennyivel megfelelőbb az angol, mint a magyar nyelv, amelyet másfél millió állampolgára beszél az államnak?” – tette fel a kérdést Markó a román újságíróknak.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!