0:05
Főoldal | Rénhírek

Kicsengettek a Mindenkinek becsengetteknek

Ép és fogyatékkal élő gyerekek tanulási integrációjára dolgozott ki programot három magyar, ukrán és román szervezet egy uniós támogatású projekt segítségével.

MTI | 2011. december 21.

A Mindenkinek becsengettek! című kezdeményezés lényege, hogy teret biztosítson a fogyatékkal élő gyermekek számára az oktatási rendszerben, ezzel segítve elfogadásukat és megkönnyítve a társadalomba történő beilleszkedésüket mondta Kisari Károly, a program koordinátori szerepeit betöltő nyíregyházi Down Egyesület elnöke a projekt zárórendezvényén kedden Nyíregyházán.

A program elsődleges célja az volt, hogy a megfelelő oktatási módszerek alkalmazásával minél több fogyatékos gyermek részére legyen elérhető a korai fejlesztés és az integrált oktatás Magyarországon tette hozzá a szervezet vezetője.

A három helyszínen, Ungváron, Szatmárnémetiben és Nyíregyházán elindított program elsősorban a 3-10 év közötti, enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő gyermekeket célozta, akik a bevont iskolákban együtt tanulhattak egészséges társaikkal. A közös foglalkozások során gyógypedagógus felügyeletével táncos-műsoros előadásokat adtak elő, együtt rajzoltak, alkotásaikat pedig a program zárásaként egy közös kiállításon mutathatták be.

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, mintegy 100 ezer euróból megvalósult projekt során részletes szakmai tanulmány is készült, amelyben mintegy ezer iskolásgyermek, félezer pedagógus, valamint harminc fogyatékkal élő gyermek és családjuk vett részt. A felmérésből szerzett tapasztalatokat a program folytatásában fogják felhasználni a szakemberek.

A nyíregyházi Down Egyesület augusztusban, a kelet-magyarországi régióban elsőként hozta létre sérült gyermekeket fejlesztő központját: a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum ötven, Down-szindrómával és egyéb értelmi fogyatékossággal született gyermek szakember általi képzését teszi lehetővé.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente mintegy kétszáz olyan gyermek születik, akinek szüksége lehet a korai fejlesztés ellátására. A nyíregyházi intézmény azonban nemcsak a Down-szindrómás, hanem az oxigénhiánnyal született, az autizmussal élő, illetve más, például diszlexiás vagy diszgráfiás problémákkal küszködő gyermeknek és szüleiknek is segítséget tud nyújtani.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!