0:05
Főoldal | Rénhírek

Kiakadt a HÖOK a kormány tervein

A HÖOK várja a döntéshozók tömeges lemondását: „itt már nincs jobb- és baloldal, felső 10 ezer van és a többiek” – írják.

MTI | 2012. december 6.

Elfogadta szerdai ülésén a kormány a jövő évi felsőoktatási keretszámokról szóló előterjesztést – tudta meg felsőoktatási forrásból szerdán az MTI. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Facebook-oldalán – közzétéve a döntés tényét – fejezte ki tiltakozását. Mint írták, „itt már nincs jobb- és baloldal, felső 10 ezer van és a többiek”. „Gratulálunk, holnapra sok embernek várjuk a lemondó nyilatkozatát!” – fogalmaztak.

A döntés részleteiről a kormány a csütörtöki kormányszóvivőin ad tájékoztatást. A korábban az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, hogy a kormány a munkaerő-piaci igényekhez illeszkedően, az ágazati stratégiákban meghatározott prioritásoknak megfelelően, a nemzeti együttműködés programjában vállalt társadalompolitikai törekvésekkel és a Széll Kálmán Terv fiskális célkitűzéseivel összhangban összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát.

A megállapított létszámkeretből az Emberi Erőforrsok Minisztériuma javaslata szerint jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának.

A teljes állami ösztöndíjas keret a felsőoktatási szakképzésben 200, az alapképzésben 7710, az egységes, osztatlan képzésben 2380, a határon túli kihelyezett képzésben pedig 40. Agrár képzési területen 300, bölcsészeti képzésben 550, informatikai képzésben 800, műszaki területen 1200, orvosi képzésben 2350, pedagógusképzésben 1150, sportterületen 100, társadalomtudományi területen 270, természettudományi területen 800, művészeti képzésben 100, művészetközvetítési területen pedig 40 a teljes állami ösztöndíjas keretszám.

A részösztöndíjas képzésben a felsőoktatási szakképzésben 1300, az alapképzésben 37 350, az egységes osztatlan képzésben 2360, a határon túli képzésben 320, a sportolók kategóriájában 500 a keretszám. Jövőre a jogi és a gazdaságtudományok képzési területeken csak önköltséges formában lehet megkezdeni a felsőoktatási tanulmányokat az anyag szerint. Továbbra is prioritás a műszaki, a természettudományi, az informatikai, az agrár, illetve az orvos- és egészségtudományi képzési területek állami ösztöndíjas keretszámainak biztosítása.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!