0:05
Főoldal | Rénhírek

Kétszer annyian töltötték le az új Firefoxot, mint az Explorert

Kevesebb mint egy nap alatt kétszer annyian töltötték le a Firefox 4 böngészőt, mint a múlt héten az Internet Explorer 9-es változatát – derül ki a Mozilla Alapítvány számlálójából.

MTI | 2011. március 25.

A szerda hajnaltól elérhető új változatra Észak-Amerikából 1,6 millióan, Európából 2,5 millióan és Ázsiából 1 millióan voltak kíváncsiak az első hivatalos adatok szerint.

A számláló szerda délután négy órakor már 6,7 millió letöltésnél járt.

A Microsoft Internet Explorer (IE) 9-es verziójának végleges változatát egy nap alatt pontosan 2,35 millióan töltötték le.

A Microsoft tavaly szeptemberben mutatta be az új böngészője publikus béta verzióját, amely a legfrissebb hardverfejlesztésekhez igazodva egyebek mellett a weboldalakat is gyorsabban tölti le. Elterjedését azonban hátrányosan befolyásolja, hogy csak a Windows Vista és a Windows 7-es operációs rendszereken futtatható.

Ezzel szemben a Firefox 4 nemcsak a legfrissebb rendszerekre, hanem a Windows XP-t használó régebbi gépekre is telepíthető, ráadásul az Apple OS X, illetve a Linux-alapú operációs rendszereken is futtatható.

Az új böngésző az IE9-hez hasonlóan szintén támogatja a CSS3 (Cascading Style Sheets) stílusleíró nyelvet, amellyel a weblapok külalakját lehet testre szabni, illetve a HTML5, azaz a hiperszöveges jelölőnyelv ötödik verzióját (Hypertext Markup Language 5), amellyel a hang, videó és egyéb interaktív tartalmak megjelenítéséhez már nincs szükség külön letöltendő beépülő szoftvermodulokra.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. március 25. 09:29
1 El Mexicano

Mindkét böngészőt telepítettem.

– Az IE9-cel az a bajom, hogy a szövegmegjelenítése pocsék az előző verziókéhoz képest (pl. vastagabbak és homályosak a betűk bizonyos honlapokon), nem tudom, hogy ezt mi okozza (aki esetleg tudja, megoszthatná, rákerestem az interneten, de nem találtam róla semmit); egyébként valóban gyorsabb és a megjelenésre is szebb.

– A FF-ból pedig továbbra is hiányolok opciót, ami viszont roppan zavaró: nem lehet beállítani, hogy új böngészőlap megnyitásakor mit hozzon be. Ezt viszont az IE tudja már a 7-es verziótól. Ha esetleg mégis, csak én nem találtam ilyet (bár a létező összes beállítást megnéztem, és nem találtam), akkor szintén kérném, hogy ossza meg. :)