0:05
Főoldal | Rénhírek

A Microsoft már nem üldözi a kalózokat

Megszűnt a szoftvereredetiség-ellenőrzést végző OGA-program. Hivatalos bejelentés és így magyarázat sem volt.

IT café, Barna József | 2010. december 21.

A Microsoft a múlt héten csendben leállította az ún. Office Genuine Advantage (OGA) programot, mely a népszerű irodai csomag eredetiségét ellenőrizte, illetve a kalózmásolatokat használókat rendszeresen felbukkanó figyelmeztetésekkel noszogatta a termék legalizálására. Ennek egyik gyakorlati következménye, hogy az alkalmazáshoz készült – nem biztonsági – frissítések és kiegészítések letöltése sincs többé eredetiségkontrollhoz kötve. Azt, hogy miért döntött az OGA nyugdíjazása mellett, a vállalat nem közölte.

Az Office-hoz készült kiegészítők letöltése 2007 eleje óta igényelt validációt, az OGA másik eszközét, a kalózpéldányokon folyamatos figyelmeztetéseket megjelenítő értesítő eszközt (notifications) pedig 2008 áprilisában kezdte el bevezetni a Microsoft. Ez utóbbi az ellenőrzésen megbukott szoftver felhasználói felületén időről időre – egy hónap után pedig állandóan látható vízjelben – jelezte, hogy a termék nem eredeti. A figyelmeztetések mindaddig megmaradtak, amíg a felhasználó nem távolította el a kalózmásolatot, vagy nem cserélte le azt egy legális példányra. A védelem ugyanakkor kijátszható volt, mert egyrészt letiltható volt a települése, másrészt a notifications egyes fájljainak törlésével kiiktathatók voltak a figyelmeztetések.

Az OGA-program leállításáról elsőként a ZDNet számolt be, az online szaklap bloggerének figyelmét egy olvasó hívta fel a fejleményre. A szerző beszámolója szerint az Office-kiegészítők letöltése múlt csütörtök óta nem jár eredetiség-ellenőrzéssel. Kiderült az is, hogy a programmal kapcsolatos Microsoft-oldalakat is módosították: némelyeket átirányítottak a Windows Genuine Advantage (WGA) program oldalaira, másokon pedig felbukkant egy rövid közlemény: „az Office Genuine Advantage (OGA) program megszűnt”.

E frissítésekből kiderül, hogy nemcsak a letöltések eredetiség-ellenőrzése ért véget, de a figyelmeztetéseket megjelenítő notifications modult is kikapcsolták.

Az OGA megszűnése nem érinti az Office aktiválását – az változatlanul kötelező –, sem pedig a Windowsok esetében működő WGA-programot. Az operációs rendszernél a nem biztonsági kiegészítők (például a Microsoft Security Essentials vírusirtó) letöltése továbbra is WGA-ellenőrzéshez kötött.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!