0:05
Főoldal | Rénhírek

Készül az új Nemzeti alaptanterv, demonstrálna a HÖOK

Fél éven belül kerülhet nyilvánosságra az új Nemzeti alaptanterv (NAT) - mondta el a Magyar Hírlapnak Hoffmann Rózsa december 29-én.

Edupress | 2011. január 3.

Míg a lap arról számolt be, hogy az oktatási államtitkárság megkezdte az egyeztetéseket a kerettanterv kapcsán, addig a Napi Gazdaság december 29-én arról adott hírt, hogy a kormány január 12-én induló tavaszi munkájának menetrendjében nem szerepel a közoktatási törvény újraírása. Eközben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferencia (HÖOK) a hallgatói jogokért rendezne március 16-án demonstrációt – olvasható a hir3.hu-n.

Készül az új Nemzeti alaptanterv

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az új NAT-tal kapcsolatban elmondta: már megkezdődtek az egyeztetések, így fél éven belül nyilvánosságra kerülhet az új alaptanterv – adta hírül december 29-én a Magyar Hírlap. Az államtitkár elmondta: a NAT bizottságába felkért szakemberek 17 olyan elemet találtak, amely ma nem jelenik meg kötelező jelleggel az oktatásban – mint például a pénzügyi, jogi, közlekedési alapismeretek –, pedig szükség lenne rá. A lap emlékeztetett, hogy az új közoktatási törvény-koncepció szerint a jövőben a tanterveket a tárca évente vizsgálná felül.
A nyugdíj mellett a közoktatási reform sem szerepel a kormány által nyilvánosságra hozott január 12-én induló tavaszi munkájának menetrendjéből – számolt be a Napi Gazdaság december 29-én. A lap állásfoglalása szerint ez azt jelenti, hogy a közoktatás rendszere idén még nem változik, ugyanis ha a kormány és az országgyűlés azt csak az őszi ülésszakon tárgyalja, akkor szabályainak alkalmazása csak 2012-től várható.

Jogaikat féltik a hallgatók

Míg 2010. december 20-án a médiatörvény ellen tiltakozott több száz egyetemista a budapesti Szabadság téren, addig a felsőoktatási hallgatók nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, és az Országgyűlés oktatási bizottságának is eljutatták javaslataikat. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kijelentette, hogy amennyiben a felsőoktatási hallgatók február 1-ig nem kapnak megnyugtató híreket a hallgatói jogokkal kapcsolatban, akkor március 16-án demonstrációt tartanak a fővárosban – adta hírül a hir3.hu december 20-án. A HÖOK januártól hivatalba lépő elnöke kitért arra is: a felsőoktatási törvény miatti tiltakozások már februárban elkezdődhetnek a vidéki intézményekben, amelyek lezárása lehet a március 16-i budapesti demonstráció.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!