0:05
Főoldal | Rénhírek

Késésben a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény

Egyre kétségesebb a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény sorsa. A késés legfőbb oka a pozsonyi kormánykoalíción belüli nézeteltérések és a jövő évi költségvetés átírása.

MTI | 2011. szeptember 26.

Eredetileg 2012-es hatállyal szerették volna elfogadni, viszont a jelek szerint 2013 előtt aligha léphet életbe. A tervezet már hónapok óta a kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök fiókjában pihen – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfőn.

„Addig nem terjesztjük a koalíciós tanács elé a törvényt, amíg nem látjuk, hogy sikeresek lehetünk” – nyilatkozta a lapnak Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke. Hozzátette, először a jövő évi költségvetés módosításánál szeretnék elérni, hogy több jusson a kisebbségeknek – a tervezett 4 millió eurós keretet 10 százalékkal emelnék.

„Látok esélyt arra, hogy ezt a törvényt komoly tárgyalások árán elfogadják majd, de a koalíció most képtelen a költségvetésen és az euró védelmi mechanizmusán kívül másra koncentrálni” – véli Bugár.

A kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló jogszabály tervezete Rudolf Chmel (Híd) kisebbségi kormányalelnök hivatalában még tavasszal elkészült. Célja egyebek között az, hogy ne a mindenkori kormányzatok határozzák meg, mennyi jut adott évben a kisebbségi kultúrák támogatására.

A tervezet elfogadása esetén a jelenlegi pályázati rendszer is átalakulna. Bizonyos rendezvényekre nem kellene minden évben külön-külön pályázni. Az érintett szervezetek két vagy három évre akkreditálnák magukat, és azokban az években automatikusan megkapnák az állami hozzájárulást. Kialakulna egy kiemelt intézményfinanszírozás is, amelyben a megyei fenntartású kisebbségi intézményeket dotálnák.

Ha a törvény elfogadásáról még idén megegyezés születne, leghamarabb akkor is csak 2013-tól léphetne életbe, ugyanis legkevesebb két hónapba telik, amíg a parlament harmadik olvasatban is elfogadja.

Információink szerint a csúszás másik oka, hogy a koalíciós képviselők egy része szerint túl gyors tempóban kerülnek terítékre a „magyar ügyek” – a Híd témái. Míg a Híd kritikusai szerint a párt nem elég erélyes és következetes a kisebbségi témákban, addig a koalíciós partnerek egy része úgy véli, Bugárék nagyon is sikeresek ezen a téren, legalábbis választóiknak többet tudnak felmutatni, mint a többiek – olvasható az Új Szóban.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!