0:05
Főoldal | Rénhírek

Kérdőív az autizmushoz

A kanadai Waterloo-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy, a kutatók munkáját segítő új kérdőívet, amellyel a 18–47 hónapos autista gyermekek nyelvi haladását tudják nyomon követni a szülők válaszai alapján – írta a The Times of India.

nyest.hu | 2009. június 12.

A kutatásban összesen 177 szülő vett részt, akik levélben töltötték ki a kérdéssort. A kérdőívet egy fejlődéspszichológiai szakértő, Daniela O'Neill professzor dolgozta ki, és a Language Use Inventory ('nyelvhasználati leltár', LUI) elnevezést kapta.

„A LUI a pragmatikus nyelvi fejlődést méri fel, amely a kornak megfelelő és arra jellemző módon mutatja, hogy a kisgyermekek sikeresen és hatékonyan használják-e a nyelvtudásukat a másokkal való kommunikáció során. Ilyen például, ha segítséget kérnek, észrevételezik az érdekes dolgokat, veszekednek, mesélnek vagy válaszolnak mások kérdéseire. A nyelvi pragmatizmus nagy gondot jelenthet az autizmusban szenvedő gyermekeknek” – mondta dr. O'Neill.

A kollégája, dr. Michael Kramer, a Kanadai Egészségkutató Intézetek tudományos igazgatója szerint a kérdőív „eddig ismeretlen módon segít majd azonosítani az autista gyermekek nyelvi készségeit, a szülőktől kapott részletes válaszok révén pedig tovább folytatódhat és elmélyülhet a kisgyermekkori autizmus kutatása”.

A kérdőív kitöltése 20–30 percet vesz igénybe, a kutatók pedig várják a szülői visszajelzéseket.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...