0:05
Főoldal | Rénhírek
Síró csecsemő, hulla, rákbeteg

Képekre cserélik az amerikai cigis dobozok figyelmeztető feliratát

Koporsóban fekvő halott, síró kisbaba, kopasz rákbeteg, elsárgult fogak - ezek a képek fogadhatják a jövőben a cigarettás dobozokon a vásárlókat az Egyesült Államokban, ahol az egészségügyi kockázatokra figyelmeztető feliratot cserélik le a képkockákra.

MTI | 2010. november 11.

A változásokról még egy 2009-ben elfogadott törvény rendelkezett, a jogszabály előírja, hogy a cigarettás dobozoknak 2012 októberétől nagyobb felületen kell tartalmazniuk az egészségre káros hatásokról szóló figyelmeztetéseket. Ezek a doboz elejének felét foglalják majd el, ráadásul a felső felét, így a polcok többségéről láthatók lesznek a képek.

Brazil cigarettásdobozok
Brazil cigarettásdobozok
(Forrás: Wikimedia commons)

A hatóságok 36 képből jövő júniusban választják ki azt a kilencet, amely helyet kap a dobozokon. A szövetségi élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) szerint a képek által mindenki számára világossá válik, hogy milyen egészségügyi kockázatai vannak a dohányzásnak. A szigorítás a cigarettás dobozok mellett a hirdetésekre is vonatkozik.

Az Egyesült Államokban a jelenlegi hatályos szabályozás szerint a dobozok alján kis betűvel szedett szöveg olvasható: "orvosi figyelmeztetés: a cigarettafüst szén-monoxidot tartalmaz".

Az FDA szerint az amerikaiak közül évente 443 ezren halnak meg a dohányzással összefüggő okok miatt. Az ország lakosságának 20 százaléka dohányzik, 1970-ben ez az arány még 40 százalék volt.
Kanadában már 2000 óta képekkel próbálják elijeszteni a dohányosokat, az intézkedésnek köszönhetően 26 százalékról 20 százalékra csökkent a dohányozás miatti halálozási ráta.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!