0:05
Főoldal | Rénhírek

Katolikusok nem gyónhatnak iPhone-on

A katolikusok nem gyónhatnak iPhone-on keresztül és a technológia nem helyettesíti a személyes jelenlétet a vétkek papnak történő megvallásakor - közölte szerdán a Vatikán szóvivője.

MTI | 2011. február 10.

Federico Lombardi nyilatkozata egy új – az Egyesült Államok katolikus egyháza által jóváhagyott – iPhone-alkalmazás elindítását követte, amelynek célja, hogy segítse a katolikusok gyónását.

Lombardi hangsúlyozta, hogy a gyónás a bűnbánó ember és a pap jelenlétét igényli. „Ez nem helyettesíthető egyetlen IT-alkalmazással sem" – tette hozzá.

A mai világban, amikor sokan használnak informatikai eszközöket olvasásra, elmélkedésre, például imaszövegek olvasására, nem zárható ki, hogy valakinek a gyónásra való felkészüléshez segít egy digitális eszköz használata, ahogy a múltban ezt papírra írt szövegekkel vagy kérdésekkel tették az emberek – olvasható a Magyar Kurír katolikus hírportálon a témával kapcsolatban. Amint a portál írja, ezek a lelkiismeretvizsgálathoz nyújtottak segítséget. Ez esetben egy digitális, pasztorális segítségről van szó, amelyet valaki hasznosnak találhat, jól tudva azt, hogy ez egyáltalán nem helyettesíti a szentséget.

A Confession: A Roman Catholic elnevezésű, mindössze 1,99 dollárért árusított iPhone-alkalmazás az első, amelyet jóváhagyott egy egyházi hatóság. Az alkalmazás menürendszere a tízparancsolatra épül, ebben adhatják meg a felhasználók, hogy miben vétkeztek.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. február 21. 10:43
3 összetéveszthetetlen

Köszönöm az értelmezési segítséget, így már világos.

13 éve 2011. február 10. 14:34
2 Fejes László (nyest.hu)

@összetéveszthetetlen: A cikk az MTI-től származik, tehát mi is legfeljebb értelmezni tudjuk, hivatalos választ nem adhatunk.

A mi olvasatunkban az Egyesült Államok katolikus egyháza engedélyezte, majd a Vatikán betiltotta. A katolikus egyház hierarchikus rendszeréből az következik, hogy már az amerikai hívek sem gyónhatnak alkalmazásokon keresztül.

Az, hogy mi van azokkal a gyónásokkal, melyek az engedélyezés és a tiltás között történtek iPhone-on, számunkra sem világos, de az érintetteknek azt tanácsoljuk, hogy minél gyorsabban gyónják meg vétkeiket a hagyományos úton. Ha időközben magukhoz vették az oltári szentséget, úgy, hogy nem gyóntak szabályosan, erre külön térjenek ki!

13 éve 2011. február 10. 12:08
1 összetéveszthetetlen

Most akkor gyónhatnak, vagy nem? Vagy mit akar jelenteni, hogy a nevezett iphone alkalmazást jóváhagyta az egyház??