0:05
Főoldal | Rénhírek

Jó beszédkészség: állásszerzés ötévesen?

Előre gondolkodnak azok a szülők, akik élénk kommunikációjú környezetben nevelik gyereküket. Az így kialakuló jó beszédkészség később nagyon hasznos.

nyest.hu | 2010. február 10.

Nem meglepő, mégis figyelemre méltó egy a Londoni Egyetemen (University of London) végzett kutatás végeredménye: ha egészen kiskorban, ötéves kor alatt a gyerekek nem kapnak elég lehetőséget a változatos kommunikációra, nagyobb eséllyel lesznek később funkcionális analfabéták. Azok a társaik, akik pedig akár több nyelvvel is találkoznak ilyen idős korukra, és környezetük akár még segíti is kommunikációjukat, valószínűbb, hogy elkerülik az efféle veszélyeket.

Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy a csekély mértékű nyelvi fejlődés analfabetizmushoz vezethet. A vizsgálatról hírt adó tefl-chalkboard.com oldal azért óvatosan fogalmaz: szó sincs egyértelmű megfeleltethetőségről, inkább tendenciákra mutat rá a friss kutatás.

A brit tudósok egyébként azt is megállapították – nem először – hogy az olvasás jótékony hatással van a gyerekek nyelvfejlődésére, és ahogy nőnek, ezek a pozitív hatások egyre inkább megtapasztalhatók. Mellesleg a kiváló nyelvi és beszédkészség később is kamatoztatható. Simon Bartley, a UK Skills szervezet vezetője például felhívta a figyelmet, hogy a jó kommunikációs készséggel rendelkező munkavállalók sokkal jobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon: kapkodnak értük a különböző cégek.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!