0:05
Főoldal | Rénhírek

Dánia: minden 6. gyerek fejletlen

Egy friss tanulmány szerint minden 6. dán kisgyermeknek szegényesek a nyelvi képességei, és ezért szakszerű segítséget igényel.

nyest.hu | 2010. január 8.

Úgy tűnik, a gyermekek beszédfejlődésének vizsgálata mostanában egyre inkább a kutatók fókuszába kerül. Egy amerikai tanulmány szerint a kommunikációs nehézségekkel küzdő gyerekek egyharmada szenved felnőttkorban mentális problémáktól, míg egy friss brit vizsgálat kimutatta, hogy minden hatodik csöppségnek nehézséget jelent a beszéd megtanulása.

Egy ma közzétett dán tanulmány eredményei közel ugyanezt a képet mutatják. A Copenhagen Post online változatának hírei szerint minden 6. dán csemete szegényes nyelvi készségekkel bír, és szakember segítségére szorul.

A mintegy 13 ezer háromévest vizsgáló tanulmány az első valóban átfogó kutatás volt Dániában, amely a totyogósok nyelvi fejlődését vette górcső alá. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a beszédkészségek terén megmutatkozó különbség egészen korán, már egyéves korban kimutatható.

„Minden kutatás azt bizonyítja, hogy egyértelmű kapcsolat van a gyermekek nyelvi fejlődése és a későbbi írás- és olvasási képességük között. Ezért kulcsfontosságú a lehető leghamarabb felismerni azokat, akiknek plusz támogatásra van szüksége” – szögezi le Dorthe Bleses, a vizsgálatot vezető professzor.

A tudósok továbbá a szülők iskolai végzettsége és a gyermekek nyelvi fejlettsége közti összefüggésre is felhívják a figyelmet. A tanulmány szerint ugyanis az egyetemet végzettek csemetéi általában gazdagabb szókinccsel bírnak, mint az érettségivel rendelkezők gyerekei.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...