0:05
Főoldal | Rénhírek

Hungarikum lett az oxfordi év szava?

-fl- | 2015. november 19.

Tivadar nevű olvasónk egy érdekes hírre hívta fel fiygelmünket: az Oxford Dictionaries a sírva vigadó emotikont választotta (választották?) az év szavának. Talán érdemes lenne erről egy rövid cikkben megemlékezni, mivelhogy a sírva vigadás mégiscsak hungarikum.

Nos, a hivatkozott cikk szerint a 😂 jelentése ’face with tears of joy’, azaz ’arc örömkönnyekkel’. Az örömkönnyek azonban felfokozott örömre utalnak, míg a sokak által valóban hungarikumnak tekintett sírva vigadás sokkal inkább a bánat feldolgozhatatlan foka, amikor az elkeseredés már a minden mindegy fokára hág, és megpróbálunk arra a kevéske örömre koncentrálni, ami maradt. Hogy ezt az igen komplex lelkiállapotot hogyan lehetne emojin ábrázolni, azt nehezen tudjuk elképzelni, de várjuk a javaslatokat a szerkesztőségbe.

Az örömkönnyes emoji egyébként annak köszönhetően nyert, hogy az Oxford University Press által végeztetett felmérésés szerint ez volt a világon a leggyakrabban használt emoji 2015-ben: az Egyesült Királyságban az emojik 20%-a, az Egyesült Államokban 17%-a volt örömkönnyes (2014-ben ez az arány még csak 4%, ill. 9% volt.) Egyébként ez az első eset, hogy az év szava nem egy igazi szó, hanem egy piktogram lett.

A döntőbe egyébként még a következő kifejezések kerültek.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...