0:05
Főoldal | Rénhírek

Hadiállapot az ukrajnai magyar oktatásban

A korlátozó intézkedések visszavonását és a valódi esélyegyenlőség szavatolását követeli a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség.

MTI | 2009. december 14.

A független Ukrajna története – a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatást tekintve – visszalépések sorozata, amelynek következtében mára „hadiállapot” alakult ki a magyar kisebbség oktatásában – hangzott el a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) szombaton Beregszászon megtartott soros évi közgyűlésén.

A több mint kétezer magyar pedagógust tömörítő KMPSZ tanácskozásán elmondott elnöki beszámolójában Orosz Ildikó a többi között felvázolta, milyen utat tett meg a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás a független Ukrajna létrejötte óta – amikor, röviddel az önállósodás után, az ország oktatási minisztériuma anyanyelvű iskolákat ígért minden nemzetiségnek – a jelenlegi helyzetig, midőn ugyanez a minisztérium csak ukrán tanintézetek létezését hajlandó elismerni Ukrajnában.

Mint hangsúlyozta, a nemzetiségi tannyelvű oktatás ellehetetlenítésére irányuló intézkedéseket a központi állami szervek generálják, míg Kárpátalján, megyei szinten egyelőre jobb a helyzet, mert a helyi hatalom még kiáll a magyarok oktatási jogainak biztosítása mellett. Kérdés azonban, hogy meddig – tette hozzá a KMPSZ elnöke, aki szerint semmi jót nem ígér a jövőre nézve az, hogy az utóbbi időben az ukrán állami televízióban, fő műsoridőben a kárpátaljai magyarok ellen uszító dokumentumfilmeket mutatnak be, amelyek azt sugallják a nézőknek, hogy az alaptalanul követelőző magyarok visszaélnek az ukrán állam jóságával.
Orosz egy vastag iratköteget felmutatva közölte, hogy a KMPSZ minden szóba jöhető állami intézményt megkeresett beadványaival, jogorvoslati kérelmeivel a kárpátaljai magyar oktatás működését ellehetetlenítő központi intézkedések hatályon kívül helyezése érdekében, de érdemi választ egyetlen illetékes hivataltól sem kapott.

Brenzovics László, a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) elnökhelyettese, egyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke felszólalásában elmondta, hogy a kárpátaljai magyar oktatás az eltelt 90 évben már többször volt a mostanihoz hasonló nehéz helyzetben mind a csehszlovák, mind a szovjet időszakban, ám a közösségnek eddig mindig sikerült elhárítania a megsemmisüléssel fenyegető veszélyeket. Reménykeltőnek nevezte, hogy az anyaország „teljes mellszélességgel” kiállt a kárpátaljai magyar oktatás ügye mellett, beleértve a kormányzatot és az országgyűlési pártok majdnem mindegyikét.

A KMPSZ közgyűlése nyilatkozatot fogadott el, amelyben húsz pontban összefoglalva követeli az illetékes ukrán hatóságoktól a kárpátaljai magyarság korábban kivívott oktatási jogainak biztosítását, a korlátozó intézkedések visszavonását és a valódi esélyegyenlőség szavatolását az oktatás minden szegmensében.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...