0:05
Főoldal | Rénhírek

Gémesi az ukrajnai magyar oktatásról

A kisebbség- és nemzetpolitikai ügyekért felelős szakállamtitkár szerint félő, hogy a kárpátaljai gyerekeket nem magyar iskolába íratják majd.

MTI | 2009. november 18.

Az elmúlt egy-másfél évben „romló hangulat és helyzet” tapasztalható az ukrajnai magyar nyelvű oktatásban, Magyarország az ukrán politika hivatalos álláspontjára vár – közölte az MTI-vel Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai ügyekért felelős szakállamtitkára kedden a szlovéniai Lendván.

A szakpolitikus a magyar-szlovén kisebbségi vegyes bizottság ülését követően beszélt az ukrajnai magyar nyelvű oktatással kapcsolatos, nemrég megismert intézkedésekről.

Az eddigi információk szerint a 12 osztályos oktatásra áttérő első évfolyam, a 10. osztályosok számára rendelhető tankönyvek listáján nem szerepelnek magyar nyelvű tankönyvek, jövőre már csak ukránul lehet felvételizni a felsőoktatási intézményekbe, október óta pedig megvonták az egyházi kézben lévő középiskolák állami támogatását.

Gémesi Ferenc a változtatások kapcsán kifejtette, hogy magyar részről diplomáciai, politikai szempontból minden lépést megtettek, de „nyilván politikai belátás nélkül” az ukrán fél nem fog változtatni. Magyarország képet szeretne nyerni arról, hogy mi a politikai álláspont a különböző nyilatkozatok mögött. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy választási időszak van Ukrajnában, nem lenne szerencsés, ha „a kisebbségi ügyek választási ügyekké” is válnának.

Úgy fogalmazott, hogy az ottani magyarság részéről jogosan váltanak ki kritikákat a változások, amelyek „nehezen egyeztethetők össze” Ukrajna nemzetközi és kétoldalú vállalásaival.

A szakállamtitkár közölte: Bajnai Gordon miniszterelnök nemrég levelet írt Julia Timosenko ukrán kormányfőnek, amelyben megállapította, hogy nem tartja szerencsésnek ezeket a változtatásokat, továbbá nem gondolja azt, hogy kisebbségpolitikai szempontból és a két ország kapcsolatát illetően mindez „előremutató megoldás lenne”.

Gémesi Ferenc elmondta: hétfőn olvasta az ukrán oktatási minisztérium illetékes igazgatóságának álláspontját, amely szerint a 10. osztályos tankönyvek esetében félreértés lehet, „nincs arról szó, hogy ne lehetne megrendelni ezeket a könyveket”. Hozzátették azonban azt is, hogy igaz, vannak olyan tárgyak, amelyeket már csak ukránul fognak tanítani, ezekből a tankönyvekből nem készül magyar fordítás.

„Az a probléma, hogy bizonytalanság keletkezik”, a kárpátaljai magyarok nem fogják beíratni gyerekeiket magyar nyelvű oktatási intézményekbe. Már az idei érettségi-felvételi statisztikákból is látszik, hogy kevesebben akarnak Beregszászon, Munkácson vagy Ungváron magyar nyelvű felsőoktatási intézményben tanulni, többen jönnének át a magyarországi egyetemekre, ez azonban senkinek sem jó megoldás – fogalmazott a szakállamtitkár.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...