0:05
Főoldal | Rénhírek

Franciaország nem engedte be az Olaszországból tunéziai migránsokat szállító vonatot

A francia hatóságok vasárnap Olaszországból érkező vonatjáratokat töröltek, hogy így akadályozzák meg annak a vonatnak a belépését Franciaországba, amelyen tunéziai migránsok és politikai aktivisták tiltakoztak a francia bevándorlási politika ellen.

MTI | 2011. április 18.

„Minden vonatjáratot törölt a (dél-franciaországi) Alpes-Maritimes megye prefektúrája további intézkedésig” – közölte a francia Állami Vasúttársaság (SNCF) egyik kalauza az olasz határváros, Ventimiglia pályaudvarán.

Franco Frattini olasz külügyminiszter „határozott tiltakozást” jelentett be a vonatjáratok leállítása miatt.

A France Info francia hírrádió tudósítása szerint „a méltóság vonatán” mintegy háromszáz fiatal szeretett volna tiltakozni az arab országokból érkező menekültekkel szembeni francia bevándorlási politika ellen.

Olaszország az Európai Unió számos országának tiltakozása ellenére a héten megkezdte mintegy tízezer tunéziai menekültnek a határozott időre szóló vízumok kiosztását, amellyel az érintettek a schengeni övezetbe utazhatnak.

Tunéziából továbbra is áradnak a menekültek az olaszországi Lampedusa szigete felé. A párizsi tömegtájékoztatási eszközök helyszíni tudósításai szerint a franciául kiválóan beszélő tunéziaiak jelentős része Franciaországba szeretne továbbmenni munkát keresni, ahol többségüknek családtagjai is élnek. A francia hatóságok azonban jelezték, hogy csak abban az esetben engedélyezik a tunéziaiak belépését Franciaországba, ha igazolni tudják, hogy van megélhetési forrásuk az országban.

A ventimigliai pályaudvaron feltartóztatott aktivisták az olasz város francia konzulátusa elé vonultak, ahol azt skandálták, hogy „szabadság, szabadság”.

A Méltóság Vonata elnevezésű megmozdulás szervezőinek célja az volt, hogy „olaszok, franciák és tunéziaiak együtt szálljanak szembe a kormánypolitikákkal a határok megnyitása és annak érdekében, hogy biztosítva legyen Európa területén a szabad mozgás, valamint hogy felhívják a figyelmet arra, hogy egyetlen ember sem illegális”.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!