0:05
Főoldal | Rénhírek
Gyűjtsd a kilométereket!

Fogd a kütyüd és fuss!

Tartsuk számon sportteljesítményünket, sőt, ha lehet, nyűgözzük le vele Facebook-ismerőseinket is! Hogyan tehetünk egy unalmas, magányos sportot igazi közösségi élménnyé? A modern technológia nem ismer lehetetlent.

Moós Gergely, Et Al | 2011. augusztus 11.

Futni rossz. Futni rettenetes. Futni unalmas. A tornaórák emléke fájón  hasít belénk, de valamit kezdeni kellene magunkkal, kipróbáltunk minden csodaszert, fogyókúrát, de a mérleg valahogy mindig visszajut a kiindulási ponthoz és csak ha nagy szerencsénk van, akkor nem fog többet mutatni, mint előtte.

Lefutott kilométerek havi bontásban a Nike+-ban
Lefutott kilométerek havi bontásban a Nike+-ban
(Forrás: Moós Gergely)

A lényeg tehát, hogy ha már megbarátkoztuk a gondolattal, hogy kocogni kezdünk, akkor előbb-utóbb boldogan szembesülünk azzal, hogy immár a futás sem az a régi, unalmas, rettenetesen monoton sport, ami régen volt, hanem egy olyan közösségi élmény, hogy csak kapkodjuk a fejünket, miért nem kezdtük ezt korábban?

Így pedig már öröm a fogyás, boldogság a mozgás, minden rendben, csiripelnek a madarak, élni jó! Nézzük, mik azok a kütyük és bigyók, amik egy új szintre tudják emelni ezt az elsőre utálatosnak látszó sportot.

Sportos közösségi oldalak

A kütyükhöz kötődő sportos közösségi oldalak nagyjából hasonlóan működnek. Mindegyikhez kell egy kütyü, amellyel adatokat gyűjtünk edzéseinkről. A minimális adat a megtett távolság és a legyűréséhez szükséges idő. Ezekre mindenképpen szükség van. Az idő mérése nem nagy dolog, a távolságot a kütyük többféleképpen mérhetik. Az egyik bevett módszer a GPS: a kütyü a műholdak segítségével egy-két másodpercenként megállapítja, hol állunk, és a két hely távolságát mint megtett távolságot könyveli el. A másik módszer, hogy a cipő talpába vagy a cipőn  egy csipet helyezünk el, és a kütyü ennek segítségével (a lépéseink számából és a korábban megadott átlagos lépéshosszunkból, illetve a talpunk talajon töltöt idejéből) becsüli meg a távolságot. (Mindkét módszerrel lehetnek problémák: a GPS nem teljes pontossággal állapítja meg helyünket, a lépésszámszámláló pedig különösen lejtőn vagy emelkedőn képes túlbecsülni a távolságot, ilyen helyeken ugyanis rövidebbeket lépünk.)

A hasonló oldalak alapszolgáltatása az edzésnapló, mely számon tartja, mikor mennyit futottunk, statisztikát készít a megtett kilométerekről és sebességünkről. Extra szolgáltatás, ha az oldal pillanatnyi teljesítőképességünk alapján edzéstervet is készít számunkra. További extra, hogy a futók különböző kihívásokon, versenyeken keresztül egymással is versenyezhetnek csapatban, de akár egyéniben is.  Van itt mindenféle verseny: országok között, férfiak és nők között, megyék között, egyetemek, vagy akár focidrukkerek között (mennyivel jobb ez a módja a rivalizálásnak, mint a lengyel módszer). A lényeg: ki tud több kilométert összegyűjteni.

Magyar megyék harca a Nike+ oldalain
Magyar megyék harca a Nike+ oldalain
(Forrás: Moós Gergely)

Dagadt Köcsög

Aki kíváncsi arra, hogyan lehet 124 kilóról eljutni akár a maratonig, kövesse vendégszerzőnk blogját!

Természetesen a legjobb érzés, amikor a futásainkat az otthon tespedő ismerőseink orra alá tudjuk dörgölni. Jó esetben be lehet állítani, hogy a feltöltött kilométerekkel automatikusan dicsekedjen el a közösségi oldalakon vagy a (mikro)blogunkban.

De lássuk, mi valósul meg ebből a különböző kütyük hivatalos oldalain!

A Nike+ és az Adidas MiCoach

Elsőként a Nike és az Adidas kütyüivel, illetve közösségi oldalaival ismerkedjünk meg. Mind a Nike Running, illetve a MiCoach oldalán feltölthetjük az edzéseinket során gyűjtött adatokat, nézegethetjük az ezek alapján készített diagrammokat, sőt, edzéstervet is kaphatunk a gyaloglástól egészen a maratoni felkészülésig, és célokat is tűzhetünk ki saját magunk elé. Az oldalak teljeskörű edzésnaplóként is használhatóak, látjuk futásaink minden adatát, van lehetőségünk heti, havi, éves bontásban diagramokat nézegetni, és ha GPS és pulzusadataink is rendelkezésre állnak, akkor egy teljes térképes, izgő-mozgó futóuniverzum főkapitányai lettünk.

Edzésprogram a Nike+ oldalán. Mindent a motivációért!
Edzésprogram a Nike+ oldalán. Mindent a motivációért!
(Forrás: Moós Gergely)

A Nike Running közösségben egymással is versenyezhetünk, egyéniben vagy akár csapatban is. A rendszer minden feltöltött kilométert regisztrál, egyszerre több ezren töltik fel futásaikat, így az egész világot behálózó futóklub tagjai lettünk egy csapásra.

De milyen kütyükre lesz szükségünk?

Az egyik lehetőség egy Nike/Adidas futócipő és a Nike+/MiCoach chip használata. Fontos, hogy a Nike esetében nem akármilyen futócipőre van szükség, hanem kizárólag olyanra, aminek a talpán ott virít a Nike+ jelzés: innen tudjuk, hogy a jobb cipő talp alatt kialakított mélyedésbe egy jeladó szenzor helyezhető. Az Adidas esetében az érzékelő nemcsak a cipő talpába helyezhető, hanem egy adapter segítségével a cipőfűzővel is rögzíthető. A Nike esetében a csip mellé egy karkötő is jár, az ebben elhelyezett szenzor érzékeli a chip jeleit, aminek eredményeképpen tárolni tudja, hogy a cipő gazdája milyen sebességgel fut. A futás végeztével nincs is más dolgunk, csak a karkötőt usb-n keresztül rádugjuk a számítógépünkre és már mennek is fel az adatok a Nike Running rendszerbe.

A Nike és Apple cég együttműködésének köszönhető, hogy a cipőszenzor jeleit nem csak a Nike Sportsband karkötővel, hanem akár egy iPod MP3 lejátszóval, vagy akár egy iPhone telefonnal is lehet érzékelni. Sőt, iPhone-tulajok esetében még különleges cipőre és szenzorra sincsen szükség, hiszen ebben az esetben a telefonban található GPS segítségével határozza meg a program az edzésünk adatait.

Az Adidas esetén egy külön MiCoach Pacer eszköz végzi az adatok regisztrálását. A MiCoach Pacer sem zavar a futásban, egy mozdulattal a ruhánkra csiptethető. Ugyanakkor a Nike-nál alkalmazott megoldáshoz hasonlóan a MiCoach jelzéssel ellátott cipők talpában is elhelyezhetjük a szenzort. Karkötő a  MiCoach rendszeréhez is kapható, de ez nem az adatokat regisztrálja, hanem színes ledekkel tájékoztat minket: beállítható, hogy pulzustartományunkat vagy sebességünket jelezze vissza. (A pulzustaromány alapján tudjuk, hogy éppen zsírt égetünk vagy izmokat építünk elsősorban.) A MiCoach Pacert a Nike chipjéhez hasonlóan elhelyezhetjük a cipő talpában, de rögzíthetjük akár a fűzőre is: nincs tehát szükség speciális kialakítású cipőre. A MiCoach rendszerhez nem iPhone, hanem Android operációs rendszert használó telefonnal tudjuk feltölteni az GPS-es edzésadatainkat.

Az Nike iPhone-alkalmazásánál aranyos ötlet, hogy már induláskor kiposztolja edzésünket a Facebookra, és ha barátaink lájkolják a posztot, akkor futás közben üdvrivalgást hallhatunk. Ezzel szemben a MiCoach csak igen szegényes lehetőségekkel rendelkezik: a felvitt edzéseket csak  „kézzel” oszthatjuk meg a közösségi oldalakon vagy a Twitteren. Igaz, éppen mostanára ígérnek jelentős fejlesztést ezen a területen.

Rövidesen kapható lesz egy Nike GPS karóra, ami szintén támogatja a Nike Running szolgáltatásait, sőt a külön megvásárolható pulzusöv segítségével a pillanatnyi pulzusértékünket is tárolja a rendszer, így már tényleg egy teljes körű edzőpartnerré és edzésdiagnosztikai eszközzé varázsolva az oldalt.

A két honlapot összehasonlítva elmondhatjuk, hogy a Nike+ felülete sokkal látványosabb, de lassabb is. Időnként a bejelentkezés is gondot okoz. A MiCoach felülete fapadosabb, de gyorsabb. További előnye, hogy ide kézzel is felvihetünk edzésadatokat, és nem kizárólag futásainkat, hanem más edzéseinket is számon tarthatjuk.

Garmin és Polar

A két cég futóórákat forgalmaz, ezek használatához fejlesztik oldalaikat. Ugyanakkor ezek az oldalak is kipróbálhatóak még azelőtt, hogy bármilyen kütyübe beruháznánk.

GPS-szel rajzolt térkép a Garmin oldalán
GPS-szel rajzolt térkép a Garmin oldalán
(Forrás: Moós Gergely)

Az edzésdiagnosztikai programok és eszközök vizsgálatáról nem feledkezhetünk meg a Garmin Connect rendszeréről sem. A Garmin futóóráival szintén egy olyan edzőtársat kapunk, ami el tud minket kisérni az első lassú gyaloglásunktól egészen a maratonig, vagy tovább. Az órákat egy USB bölcső segítségével – sőt, az újabb modeleket már vezeték nélkül  – csatlakoztathatjuk a számítógépünkre. A feltöltött edzésekről csodálatos adatlapot kapunk, ahol minden adat látható, a GPS modul segítségével az óra minden adatot rögzít így akár a teljes futásunk visszanézhető, miközben látjuk a tempónkat, magasságot, pulzusunkat.

Minden fontos adatból grafikont tudunk rajzoltatni, ezek az edzésadatlapok megoszthatóak, feltölthetőek Facebook üzenőfalra, de akár blogunkba beilleszthető keretes nézetet is kapunk. A Garmin Connect segítségével eredményeink összehasonlíthatóak, célokat tűzhetünk ki, edzéseinket ütemezhetjük, de van lehetőség a súlyunk követésére is.

Utólag minden pillanat ellenőrizhető. Az adatok áttekintése a Garmin oldalán.
Utólag minden pillanat ellenőrizhető. Az adatok áttekintése a Garmin oldalán.
(Forrás: Moós Gergely)

Hasonló lehetőségeket biztosít a Polar Personal Trainer. Itt azonban, akárcsak a MiCoach esetében, nem csupán futásainkat naplózhatjuk: felüléseinket, súlyzós és kondigépen végzett gyakorlatainkat is számon tarthatjuk.

Mindkét oldal gyengéje, hogy nem tudjuk velük automatikusan posztolni edzéseinket a közösségi oldalakon vagy (mikro)blogunkban: csak a már feltöltött edzések egyenkénti megosztására van lehetőség. A Garmin Connect előnye, hogy könnyen feltölthetünk rá más kütyükkel készített GPS-fájlokat (.gpx, .tcx, .fit).

Melyiket válasszam?

Nagy szerencse, hogy a bemutatott oldalakra nem csak a készülékek megvásárlása után regisztrálhatunk, hanem kipróbálhatjuk őket, mielőtt döntést hozunk. De mi van, ha nem akarunk külön kütyükbe befektetni? Nos, erre is van megoldás, de erről már legközelebb szólunk.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!