0:05
Főoldal | Rénhírek
Nagyszerű ajánlatok

Fiatal nők a legnagyobb veszélyben – a weben

A fiatal nők gyakrabban esnek online csalások áldozatául – számolt be róla egy brit internetbiztonsági cég. Legalábbis ez lett az eredménye annak a felmérésnek, amit kétezer online vásárlóval készítettek.

nyest.hu | 2010. november 21.

Korántsem csak az számít, hogy nő, de még csak nem is az, hogy szőke. A knowthenet.org.uk internetbiztonsággal foglalkozó szervezet vizsgálata szerint ugyanis a fiatal nők a legfogékonyabbak az internetes csalásokra.

Nem csak a zsebes lophat tőlünk adatokat
Nem csak a zsebes lophat tőlünk adatokat

A vizsgálat során a weben gyakran vásárló kétezer tesztszemélynek hét különböző csalástípust kellett azonosítania. Ezekben a felhasználóktól azt várták, hogy azonosítsanak olyan csalástípusokat, mint a hamis Facebook-oldalak, a rossz szándékú versenyfelhívások, vagy a hamisított termékek online értékesítése.

Hét tesztből hat igazolta, hogy a legvalószínűbb áldozatok nők lesznek. A tesztet "elbukó" nők többségének életkora pedig 25 és 34 év között volt. Ugyanakkor a legvalószínűbb áldozat demográfiai adatai a csalás típusától is függnek: például a bizalomra apelláló csalástípusoknál (azaz azoknál, amelyek arról akarják meggyőzni az áldozatot, hogy küldjön pénzt, mert valaki bajban van) a többség bizony férfi volt (53 százalék).

A knowthenet portáligazgatója szerint a kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy még a magabiztos internetfelhasználók is becsaphatók. „Jó hír ugyanakkor” – fejtette ki Phil Kingsland –, „hogy sok egyszerű trükkel lehet megnehezíteni a bűnözők dolgát. Egyszerűen észben kell tartanunk, hogy a világhálón vannnak rosszándékú emberek is, a mi oldalunk pedig ebben segít”.

A knowthenet tippeket is ad azoknak, akiket esetleg elbizonytalanítanak ezek a hírek:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!