0:05
Főoldal | Rénhírek

Európa Tanács: javítsák a szlovákiai kisebbségek helyzetét!

Az ET jelentésében szakértők szorgalmazzák a változtatásokat mind a média, mind az oktatás terén.

MTI | 2009. november 19.

A jelentés a magyar, a német, a rutén, az ukrán, a roma, a cseh, a bolgár, a horvát és a lengyel nyelv szlovákiai helyzetét tekinti át. Felszólítja Pozsonyt: tegyen további intézkedéseket annak az igazságtalan gyakorlatnak a megszüntetése érdekében, hogy roma gyerekeket speciális oktatási intézményekbe iskoláznak be.

Az MTI brüsszeli irodájához szerdán eljuttatott jelentést a strasbourgi székhelyű ET Miniszteri Bizottsága fogadta el, annak a szakértői állásfoglalásnak az alapján, amelynek a szövegét áprilisban öntötték végleges formába. Ebben tehát még nem tükröződik a szlovák államnyelvről szóló, június 30-án hozott törvénymódosítás.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az iskolai oktatás minden szintjén biztosítani kell a kisebbségi nyelvek megfelelő oktatását, és javítani kell a kisebbségi nyelveket oktató tanárok képzését is. Az Európa Tanács arra „bátorítja” Szlovákiát, hogy javítsa a kisebbségi nyelveken sugárzó közszolgálati televíziózást és -rádiózást, valamint könnyítse meg a magán-televízióknak és a magánrádióknak a kisebbségi nyelveken való műsorsugárzást. Szintén szorgalmazza az ET, hogy legyenek Szlovákiában újságok minden kisebbségi nyelven.

Az Európa Tanács szakértői szerint a szlovák hatóságoknak lehetővé kellene tenniük szóbeli vagy írásbeli kérvények magyar nyelvű előterjesztését és azt, hogy azokra magyar nyelven adjanak választ – minden olyan esetben, amikor a magyar nyelvűek elegendő száma ezt indokolja, és nem csak ott, ahol érvényesül a szlovák jog által előírt 20 százalékos kisebbségi nyelvű küszöbérték. Ugyancsak javasolja Strasbourg, hogy a helységnévtáblák esetében se korlátozzák a magyar nyelvhasználatot a 20 százalékos szabály alapján.

A regionális és helyi önkormányzatokban kifejezetten ajánlja az Európa Tanács, hogy terjesszék ki a magyar nyelv használatának lehetőségét. Regionális és helyi szinten helyes lenne kisebbségi nyelven is közzétenni a hivatalos dokumentumokat, nem csupán azok kivonatos vázlatát - olvasható az állásfoglalásban.

A jelentés összeállítói helyesnek tartanák, ha eltörölnék Szlovákiában azt a szabályt, miszerint valamely helyi önkormányzati hatósági ülésen csak akkor szabad magyar nyelven értekezni, ha azzal az összes jelenlévő egyetért.

Szól a dokumentum arról, hogy növelni kellene a magyar nyelvű televíziózás és rádiózás idő- és frekvenciakeretét.

Az ET Miniszteri Bizottságának jelentése teljes terjedelemben angolul.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...