0:05
Főoldal | Rénhírek

Esterházy Péter javaslatára Arnold Stadler kapja a Kleist-díjat

A svábföldi regényíró, Arnold Stadler kapja idén a Kleist-díjat. Az egyik legrangosabb német irodalmi elismerés idei kitüntetettjéről Esterházy Péter határozott – számolt be róla az MTI.

MTI | 2009. június 9.

A Heinrich von Kleist író emlékét őrző társaság hagyományai szerint minden évben kijelölnek egy írót, aki eldöntheti, hogy abban az évben ki kapja a 20 ezer euróval járó díjat. Günter Blamberger, a társaság elnöke beszámolt arról, hogy a november 22-én Berlinben sorra kerülő díjátadón Esterházy Péter mond köszöntőt a kitüntetettről.
A magyar író a következőt nyilatkoztaa díjazottról, Arnold Stadlerről: többek közt az ragadta meg, ahogy az erősen vallásos neveltetésű, teológiát végzett Stadler miként emeli be műveibe katolikusságát.
Az 55 éves Stadler már több elismerés birtokosa: többek közt Georg Büchner-díjjal is kitüntették. Műveinek visszatérő témája szűkebb hazája, Svábföld, de mint egy alkalommal a német hírügynökségnek elmondta, regényei nem hazájáról, hanem a világról szólnak.
„Nagyon rokonszenves nekem Stadler komolysága. Nem magát veszi komolyan, hanem a világot, és ebbe a komolyságba engedi be a maga iróniáját vagy inkább ironikus mélabúját, humorát és a nyelvét. Egyszerűen szólva: nagyon szórakoztatónak találom a regényeit” – mondta az MTI-nek Esterházy Péter, aki a Kleist-díjat a nagy német irodalmi díjak közé sorolta.
Mint kifejtette, bárkit választhatott volna, aki németül ír, az alapítvány semmilyen szempontrendszert nem állított fel. Esterházy Péter hangsúlyozta: az, hogy mindig más-más író dönt a Kleist-díjról, nem egy kompromisszumokra épülő kiválasztási folyamat, hanem kizárólag a felkért személy értékítélete.
Az elismerés mellé járó 20 ezer eurót a Georg von Holtzbrinck kiadócsoport, a német szövetségi kormány kulturális kerete, illetve Berlin és Brandenburg tartományok kulturális minisztériumai adják össze.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...