0:05
Főoldal | Rénhírek

Épül az Afroamerikai Történeti és Kulturális Múzeum

Az Egyesült Államok első fekete elnöke, Barack Obama részvételével tartottak szerdán Washingtonban ünnepi ceremóniát az Afroamerikai Történeti és Kulturális Múzeum építésének megkezdése alkalmából.

MTI | 2012. február 23.

Obama emlékeztetett rá, hogy a múzeum építését először az amerikai polgárháború veteránjai kezdeményezték, és a gondolatot felkarolták a polgárjogi mozgalom aktivistái is. Az elnök rámutatott: kitűnően megfelel az intézmény helyszínéül a Smithsonian múzeumegyüttes 18 másik tagjának is otthont adó, Washington szívében fekvő National Mall, ahol egykor rabszolgavásár volt, és ahol egykor százezrek tüntettek a jogegyenlőségért.

A múzeum a tervek szerint 2015-ben nyitja meg kapuit. A kongresszus megszavazta, hogy a múzeumépítés 500 millió dolláros költségének a felét a szövetségi állam állja, magánforrásokból eddig mintegy 100 millió dollár folyt be. A legnagyobb adományozók között van a Wal-Mart, az American Express, a Boeing, a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint olyan afroamerikai hírességek, mint Quincy Jones és Oprah Winfrey.


A leendő múzeumnak már működik egy kiállítása a Smithsonian komplexum Amerikai Történeti Múzeumában. Az emlékműveknek és nemzeti gyűjteményeknek otthont adó National Mall parkban tavaly avatták fel Martin Luther King szobrát.

Afajok közötti egyenlőség kérdésével kapcsolatos fordulat, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság egy nappal a múzeumépítés megkezdése előtt döntött úgy, hogy befogadja egy fehér panaszos ügyét, aki nehezményezte, hogy a Texasi Egyetem a pozitív diszkrimináció és a sokszínűség nevében utasította el jelentkezését. A meghallgatások októberben, az elnökválasztási küzdelem hevében kezdődnek majd.

A testület 2003-ban még olyan határozatot hozott, hogy a jelentkezőfaja egyike lehet a felvételt eldöntő tényezőknek. Lapelemzések szerint a 9 tagú legfelsőbb bíróság összetétele konzervatívabb a 9 évvel ezelőttinél, ezért a jövőre várható ítélet eltérhet a korábbi verdikttől.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!