0:05
Főoldal | Rénhírek

ENSZ-nyelv lesz a bengáli?

A bengálit beszélők úgy vélik, elég sokan vannak ahhoz, hogy anyanyelvük az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos nyelvei közé kerüljön.

nyest.hu | 2009. december 22.

Hogy melyik az a nyelv, amit vagy 250 millióan beszélnek, mégsincs az ENSZ hivatalos nyelvei között? A bengáli. Ezen a – szerintük tarthatatlan – állapoton akarnak változtatni Nyugat-Bengál politikusai azzal, hogy a bengáli felvételét kérik az ENSZ-nyelvek közé, olvasható a BBC weboldalán.

A hónapok óta folyó egyeztetések és lobbi következtében most elfogadta az indiai parlament az indítványt, így India támogatni fogja Banglades javaslatát az ENSZ-nél.

Az ENSZ jelenlegi hivatalos nyelvei – az angol, a francia, a spanyol, az orosz, az arab és a kínai – közül természetesen az angolt használja leginkább és leggyakrabban a szervezet, de a franciának is jelentős szerepe van a kommunikáció során.

A folyamodók elsősorban a bengáli nagy múltjára, a beszélők lélekszámára, a nyelv identitásmegőrző szerepére hivatkoznak. Ahogy Hasina Wazed, Banglades miniszterelnöke fogalmazott, a bengáli azt az erőt szimbolizálja, amellyel egy nyelv képes fenntartani kultúráját.

Az indiai kormány feladata lesz továbbítani a kérvényt az ENSZ közgyűléséhez – 250 milliónyi ember várja majd tűkön ülve a döntést.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...