0:05
Főoldal | Rénhírek

Elsősök a szlovákiai magyar általános iskolákban

Közel 3700 gyerek kezdte meg az idén tanulmányait a szlovákiai magyar általános iskolák első osztályában - állítja a szlovákiai magyar pedagógusszövetség.

MTI | 2010. szeptember 7.

„Ez a szám az év elején beíratott gyerekekre vonatkozik, de hogy közülük pontosan hányan ültek be az iskolapadokba, az csak szeptember 15-e körül derül ki az összesített adatokból” – nyilatkozta Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének irodavezetője az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

Rámutatott: előfordul, hogy a gyereket több iskolába is beíratják a szülők, és szeptemberig döntik el, melyikbe fog járni, továbbá az iskolaéretlennek bizonyuló gyerekek miatt is csökken a februári beíratáskor mért összlétszám. Az utóbbi években általános tendencia, hogy a falusi magyar iskolákban inkább csökken, a városiakban inkább nő az elsősök száma.

Kivétel szép számmal akad, főleg azért, mert az utóbbi öt évben jóval több gyerek született, mint korábban, ezért több helyen gyarapodott az elsősök száma. „Nálunk ez az ugrás két év múlva várható, a tavalyi 14 elsős helyett idén fele annyian kezdenek, jövőre is ennyire számítunk” – tájékoztatta a lapot Czibor Angelika, a hetényi iskola igazgatónője. Mint mondta, Hetényben nem jellemző, hogy a szülők a közeli Révkomárom általános iskoláiba íratnák gyerekeiket.

Az elsősök számának ingadozásában a migrációs hullámok is közrejátszanak. Többen költöznek faluról városba, mint fordítva, s sok falusi szülő is városi iskolába íratja gyerekét.

„Egyes szülők körében él az a nézet, hogy a városi iskola színvonalasabb, és városba járatják a gyereküket, de általánosítani nem lehet. Ez a feltevés egyébként nem állja meg a helyét. Városon talán több a lehetőség, de az oktatás színvonala csakis a tanároktól függ” – magyarázta Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály általános iskola igazgatója. Mint mondta, náluk a 68 új elsősből körülbelül húszan bejárók.

„Rimaszombatban nehéz megjósolni, mennyi lesz az elsős jövőre vagy azután, mivel az óvodák ugyan rohamosan feltöltődtek, viszont az elmúlt években bezártak belőlük ötöt, vagyis kevesebb óvoda lett több gyerekkel, én inkább stagnálásról beszélnék” – magyarázta a helyzetet Orosz István.

Mint mondta, náluk a beíratott gyerekek számának rohamos csökkenésével a következő években semmiképp sem kell számolni.

Az országos statisztikák szerint idén hozzávetőleg 51 ezer elsős ült be az iskolapadokba, a nem végleges létszám alapján a magyar elsősök aránya valamivel több mint 7 százalék. A legtöbb elsős Eperjes, a legkevesebb Nagyszombat megyében van.

Az év elején 55 741 gyermek jelent meg a beíratáson, az évhalasztást 4 744 esetében javasolták.

 

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!