0:05
Főoldal | Rénhírek

Elektronikuskönyv-olvasókkal bővül az Országos Széchényi Könyvtár

Tíz elektronikuskönyv-olvasóval bővül az Országos Széchényi Könyvtár, ahol az új eszközökön elsőként a könyvtár honlapjáról szabadon hozzáférhető tartalmak lesznek elérhetők.

MTI | 2010. december 7.

A My Ebook fantázianevű elektronikuskönyv-olvasókat az eszköz forgalmazója, az AC & IP Control Kft ajánlotta fel az Országos Széchényi Könyvtár Corvina Alapítványának javára.

Az eszköz érdekessége, hogy a magyarországi könyvtárakban egyelőre mutatóba is alig akad olyan elektronikuskönyv-olvasó, amelyet az olvasók kézbe vehetnek és használhatnak – mondta el az MTI-nek Bóka B. László, a könyvtár munkatársa, hozzátéve, hogy a tesztidőszak alatt a Magyar Elektronikus Könyvtárból szabadon elérhető tartalmakat töltik a gépekre, amelyeket kizárólag az olvasótérben lehet használni.

A könyvtár látogatói számára a hét végétől már ingyenesen használható eszköz azonban még nem az olvasók szemét kevésbé fárasztó E Ink (elektronikus tinta) technológiával működik, hanem az olcsóbb LCD-technológiát tartalmazza.

A készülék viszont arra is képes, hogy videotartalmakat vetítsen, így az olvasók a közeljövőben a könyvtárról és annak szolgáltatásairól is találnak majd rajta információkat.

A My Ebook 17,8 centiméter (7 col) képátlójú kijelzőjének felbontása 800x480 képpont. Könyvolvasásra 9 órát, videózásra 4,5 órát bír egy feltöltéssel. A készülék 2 gigabájt beépített memóriával rendelkezik, amely memóriakártyával tovább bővíthető.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szerint az e-könyvolvasó az általános vélekedéssel ellentétben modern, olvasóbarát kezdeményezés, amely nem gyengíti, éppen ellenkezőleg, erősíti a könyvtárak pozícióit.

Az OSZK a jövőben a készülékeken keresztül saját kiadványait, állományának ritka dokumentumait, illetve web- és digitális tartalomszolgáltatásait is szeretné bemutatni olvasóinak.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez az olvasó nem számít csúcsmodellnek, de most elsősorban az olvasók gyakorlati tapasztalataira vagyunk kíváncsiak, és a forgalmazóval kötött megállapodás alapján lehetőség van arra, hogy a tesztkészülékeket később fejlettebb változatokra cseréljék" – magyarázta Bóka B. László.

A tervek között szerepel, hogy az elektronikus megjelenítőket az olvasók kaució ellenében haza is vihetik, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a készülékeken tárolt anyagok másolásvédettek legyenek. Ebben az esetben akár a könyvtár különlegességeit, egyedülálló értékeit, például a felbecsülhetetlen kódexek fotókópiáit is az olvasókra tölthetik.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!