0:05
Főoldal | Rénhírek

Együtt tüntet diák és tanár

A walesi Bangor Egyetemen együttes erővel próbálják elérni diákok és tanáraik, hogy ne szoruljon háttérbe a walesi nyelv az oktatásban.

nyest.hu | 2010. május 13.

Összefogtak a tanárok és diákjaik a Bangor Egyetemen annak érdekében, hogy ne szoruljon vissza a walesi nyelv használata az oktatásban. A tapasztalatok szerint ugyanis az elmúlt években lecsökkent a walesi nyelvű órák, képzések száma. Ráadásul – mondja például Rhys Llwyd, az egyetem egyik hallgatója – egyre több esetben kerülnek vezető pozícióba olyanok, akik nem beszélik a nyelvet, így kisebb az esély a kétnyelvű ügyintézésre.

Az elégedetlenség és a csalódottság egyre nagyobb a diákok és tanárok körében, mondta el a dailypost.co.uk weblapnak a fiatalember. Bár a hetvenes évektől kezdve számos, a walesi nyelv érdekében indított sikeres kezdeményezés zajlott le – nyilatkozta –, az ezredforduló óta az egyetemi vezetés nem fordított elég figyelmet a walesi jelleg megtartására. Pedig ez fontos szerepet játszik a térség kétnyelvű és a walesit anyanyelvként használó közösségei számára.

A diákok és az oktatók így most azt szeretnék elérni, hogy kétnyelvű professzor kerüljön vezető pozícióba, illetve hogy a tanszékek bezárásával ne veszélyeztessék a walesi nyelven zajló oktatást. Az egyetemi vezetés egyelőre késznek mutatkozik a tárgyalásra. Mint mondják, szívesen találkoznak a diákság képviselőivel, hogy megvitassák a problémákat.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!