0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyre többen járnak egyházi iskolába

2011-ben közel 25000 fővel emelkedett az egyházi iskolákban járók száma – mondta el a nemzetierőforrás-miniszter.

MTI | 2012. március 22.

A nemzeti erőforrás minisztere szerint az egyházak megfontolt intézményátvételét mutatja, hogy tavaly összesen 130554-en vettek igénybe egyházi oktatást, 24694-el többen mint előző évben. A korábbi kormányok idején visszatartott négy milliárd forintból az egyházak két milliárdot már megkaptak, s a jövő évtől a tervek szerint az egyházi kiegészítő támogatás számítása az országos állami fenntartású és önkormányzati működtetésű éves ráfordítás alapján történik.

Réthelyi Miklós tárcavezető ezt az Országgyűlés honlapján kedden közzétett Ferenczi Gábor országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában közölte. A miniszter kiemelte: az önkormányzatok közoktatási intézményátadásait az egyházak számára nemcsak az anyagi helyzetük, hanem az egyházi iskolák iránti lakossági igény és az előző tíz év intézmény átadás-átvételek törvényi korlátozásainak enyhítése indokolja.

Az egyházak megfontolt intézményátvételét mutatja az a tény, hogy 2011. évben összesen 130554-en vettek igénybe az egyházi oktatást, ez 24694 fővel több, mint előző évben – fejtette ki. Réthelyi Miklós arról is tájékoztatta a jobbikos képviselőt, hogy az előző szocialista kormányok idején visszatartott négy milliárd forintnyi egyházi kiegészítő támogatás összegének folyósítása részletekben, három év alatt történik, ebből eddig az egyházak két milliárd forintot kaptak meg.

A miniszter hangsúlyozta: az új bérfinanszírozási rendszerben az egyházi iskolák helyzete számottevően nem változhat, csak az állami támogatás és az egyházi kiegészítő támogatás arányai változhatnak, illetve az igénylés, az elszámolás és az ellenőrzés rendszere válik egyszerűbbé az eddigi nagyszámú normatív és egyéb kiegészítő támogatások megszűnésével.

Igaz, hogy a Vatikáni szerződés, a más egyházakkal kötött megállapodások, valamint az egyház finanszírozási törvény felülvizsgálatára szükség van a megváltozott jogi környezet miatt, de az egyházaknak minden esélyük megvan arra, hogy a számukra biztosított azonos finanszírozás az állami fenntartású intézményekhez hasonlóan továbbra is megmaradjon – rögzítette.

Kitért arra is, hogy várhatóan a jövő évtől az egyházi kiegészítő támogatás számítása az országos állami fenntartású és önkormányzati működtetésű éves ráfordítás alapján történik, tehát az egyházi intézmények fenntartásához ugyanolyan mértékben járul hozzá az állam, mint amilyen
arányban az állami fenntartású intézmény fenntartásához. Az állami költségvetés szempontjából tehát mindegy, hogy egy tanuló egyházi intézményben vagy állami fenntartásúban veszi igénybe a közoktatást – jelezte Réthelyi Miklós.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!