0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyre több jog az indián nyelveknek

Kanada Manitoba tartománya hét indián nyelvet ismer el törvényileg őshonos nyelvként, ez az első lépés a nyelvek védelmének érdekében.

nyest.hu | 2010. április 21.

Míg a kanadaiak jó része évek óta az angol és a francia nyelvek státuszáról és használatáról vitázik, addig az őshonos indián nyelvek egyre nagyobb hivatalos elismerést nyernek. Most Manitoba tartomány ismert el hét helyi indián nyelvet őshonos manitobai nyelvként: a krí, a dakota, a dene, az inuktitut, a micsif, az ojibva és az oji-krí nyelveket. Manitoba lakosságának 13 százalékát teszik ki a kanadai indiánok, akiknek évek óta csökkenő aránya – jelenleg negyede – beszéli még ősei nyelvét a Calgary Herald

beszámolója szerint.

Kanadának tíz tartománya van és három északi területe. Két északi területen, Nunavutban és az Északnyugati Területeken már évek óta az angol és francia mellett őshonos indián nyelvek is hivatalosak. Az előbbiben az inuktitut és innuinnaqtun eszkimó nyelvek, az utóbbiban pedig ezeken kívül további hét őshonos nyelv kapta meg ezt a státuszt. Azonban a teljes jogú tartományokban mindenhol csak az angol és/vagy a francia hivatalos jelenleg.

Az manitobai kormány új döntése nem változtatja ezt meg, de fontos lépés az őshonos indián nyelvek megőrzésének és védelmének érdekében. A Mantobai Egyetem például máris krí nyelvű kurzusokat kínál idei nyári egyetemén. Különlegességnek számít a krí nyelvi kurzusok között a krí történetmesélés szóbeli hagyománya elnevezésű kurzus, ami a megszokott nyelvi órákat egészíti ki.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!