0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyedülálló szótár: szavak helyett képekkel

Univerzális szótár és üzleti vállalkozás: a The Noun Project oldalán szinte bármire találhatunk ikont.

nyest.hu | 2015. április 21.

Képzeljünk el egy szótárat, amelyben szavak helyett képek vannak! A The Noun Project éppen ezt valósítja meg: szinte bármilyen kifejezéshez kereshetünk azt megjelenítő képet – mutatta be a vállalkozást nemrégiben az npr.

Az ötlet gazdája Edward Boatman , akiben akkor merült föl a képes szótár ötlete, amikor elolvasta Simon Winchesternek a The Professor and the Madman (A professzor és az őrült) című művét. A könyv James Murray professzorról szól, aki arról híres, hogy ő állította össze az első oxfordi szótárat, az Oxford English Dictionaryt. Murray azonban nem egyedül dolgozott; rengeteg munkatárasa szorgoskodott azon, hogy az angol nyelv szavait definiálják. Boatmannak tehát az az ötlete támadt, hogy hasonló vállalkozásba kezdene; olyan embereket toborzott tehát, akik szavakat definiálnánk – csakhogy nem szavak, hanem képek segítségével. Így indult a The Noun Project elnevezésű vállalkozás.

Ikonok
Ikonok
(Forrás: The Noun Project)

„Az ötlet lényege az volt, hogy a vizuális nyelv egységes, univerzális, ellentétben a verbálissal. Az ikonokat bárki megérti – etnikumtól, nyelvtől, kultúrától függetlenül. Így létrehozható egy olyan vizuális szótár, amit mindenki használhat szerte a világon” – mondja Boatman. A The Noun Project egy online adatbázis, amelyben a legtöbb főnévnek megfelel egy-egy (sőt, több) ikon, sőt jó néhány igének is van képe. Ha rákeresünk arra, hogy house (’ház’), akkor több száz piktogram közül választhatunk. De ha a ritkaságok után keresgélünk, megtalálhatjuk például a pizzát házhoz szállító drón képét is.

Pizzát házhoz szállító drón
Pizzát házhoz szállító drón
(Forrás: The Noun Project / Max Cougar Oswald & Nihir Shah / CC BY 3.0)

Boatman ötlete nemcsak szép vízió egy univerzális szótárról, de üzleti vállalkozás is. Dizájnerek és művészek hozzák létre az ikonokat, amiből ők pénzt is keresnek. A képek ugyanis csak akkor használhatóak fel ingyen, ha valaki feltünteti a rajzolót. Ha azonban ezt nem akarja valaki megtenni, akkor 1,99 dollárt kell fizetnie ikononként, vagy 9,99 dollárért egy hónapra feliratkozhat az ikonokra.

A The Noun Project tehát azokat célozza meg, akik valamit létre akarnak hozni a neten, és ahhoz szükségük van egy ikonra. A képek úgy készülnek, hogy különböző szoftveres környezetekben is felhasználhatóak legyenek – prezentációkban, térképeken, okostelefon-applikációkban stb. Vannak olyan szavak, illetve fogalmak, amelyekre akár több ezer különböző ikon is elérhető, de vannak olyan különlegesek is, amelyekre csak egy-egy. Vannak dizájnerek, akiknek saját kollekciójuk, sorozatuk érhető el az általuk készített ikonokból.

Forrás

How Iconic: A Word Is Worth Thousands Of Pictures

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!