0:05
Főoldal | Rénhírek
えぐ

egueguegueguegu-eguegueguegueguegu...

-fl- | 2017. november 15.

Bár az alábbi videó már áprilisban kikerült a netre, úgy tűnik, a magyar sajtó még nem figyelt fel bulvárértékére.

A videón azt láthatjuk, hogy a készítője a japán えぐ, azaz egu karaktereket írja be a Google fordítójába (ez egyébként magyar füllel inkább [egü]-nek hangzik), és ahogy egyre többször illeszti be, úgy változik a kifejezés fordítása.

  1. visszatér(és)
  2. sajnál(at), megbán(ás)
  3. öko-termelés
  4. Eiffel-torony
  5. decearing tojás (a decearing szó az angolban nem létezik, a neten csak a tojással kapcsolatban fordul elő, gyakran éppen az erre a videóra való utalással)
  6. ízletes reggeli
  7. decearing tojás
  8. ízletes reggeli kora esti leves
  9. decearing tojás
  10. ízletes ízzadásgá oeujeuguen (antiperspir szó nem létezik, de nyilván az antiperspirant ’izzadásgátló’ szóval függ össze; az szónak viszont semmilyen értelmét nem találtuk)
  11. decearing tojás
  12. fuvarozás keleti juhar tojástáska
  13. decearing tiszta/tisztít le tojás
  14. ízletes izzadásgá oeujeugyeu soujoueguen
  15. decearing tojájájájájá tojás
  16. ízlessége a mélytengeri szorít fáknak
  17. decearing tojáskészítés tojás készítése

... és így tovább.

egueguegueguegu-eguegueguegueguegu...
Forrás: Wikimedia Commons / Hieronymus Bosch

A neten többen arról számolnak be, hogy hasonló módszerrel más nyelveken is sikerült hasonló zagyvaságot előállítani. Ha például oroszról a ко ismétléseit fordítjuk, akkor kb. negyven ismétlésig nem látunk semmi érdekeset, ám pl. 61 ismétlésnél egy olyan angol mondatot kapunk, mely kb. így fordítható: a globális felmelegedés csoportnak helyinek találták egy járványos életciklusában (mivel ezek a mondatok nem grammatikusak, fordításuk is meglehetősen körülményes). A 94 ismétlésnél megjelenő szöveg a következőképpen fordítható: a kokainnak az Egyesült Államokban és az Egyesült Államok és/vagy az Egyesült Államok teljesen sértőnek találták.118 ismétlésnél: egy-tizenkét-tizenkét-tizenkét-tizenkét-tizenkét év vagy mennyi telt el a folyó év kezdetétől. Nekem, egyetértésben az Oroszországi Föderáció törvényeivel. stb. A lengyel kot ’macska, kandúr’ szót ismételve az angol ’macska’, ’cica’, ’krokodil’ és ’kaktusz’ szavak, ezeket tartalmazó szóhalmazok, illetve halandzsa szavak (catcotchotot, catscotchopotaxis, catscotchopotecototote, catscotchototote stb.) jelennek meg.

Természetesen megpróbáltuk a jelenséget magyarról való fordítással is előidézni, egyelőre sikertelenül. Akinek nincs jobb dolga, nyugodtan eljátszogathat vele, csak aztán ha talál valamit, ne felejtsen el értesíteni minket az eredményről.

A jelenség magyarázatát sem találtuk meg. A Google fordító statisztikai alapon dolgozik, ezért azt várnánk, hogy legalábbis a hosszabb sorozatoknak már sehol sem találja megfelelőjét, így nem fordítja le őket. A hiba oka talán olyasmi lehet, hogy ezeket a betűsorokat a fordító megpróbálja felszabdalni (mintha véletlenül maradtak volna ki szóközök), és az így azonosított darabokat véli megtalálni bizonyos párhuzamos szövegekben. Az azonban így is érthetetlen, honnan szedi az angol fordításban előforduló halandzsa szavakat.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...